Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Ce sunt de fapt operaţiile de diabet care se fac în Turcia?

Scrie un comentariu

Ne confruntăm la cabinetul de diabet cu un aflux relativ mare de întrebări referitoare la operaţiile de diabet care se fac în Turcia. Iată la acest link (referinţa 1) o prezentare a acestor operaţii, care sunt şi menţionate: transpoziţia ileală şi “transit bipartition”. Reclamele prezintă “o rată de succes de peste 99% la pacientul “potrivit”” şi explică simplu că de fapt insulina din corp era rău folosită datorită “hormonului din intestinul subţire” – ceea ce lasă de înţeles că eliminarea unei părţi de intestine care produce acest hormon va readuce normalitatea.

Dar ce sunt, de fapt, aceste operaţii, cum funcţionează ele şi care sunt datele din literatura medicală?

1. Operaţia numită “transpoziţie ileală” sau “interpoziţie ileală” (ileal transposition / ileal interposition) constă în decuparea unei porţiuni din ileonul distal (o porţiune a intestinului subţire) şi reamplasarea ei în apropierea duodenului, mai aproape de stomac. Ca lungime totală intestinul rămâne la fel, doar se inversează ordinea acestor segmente. Efectul acestei operaţii este aşa numita “frână ileală” (ileal brake, ref. 3), respectiv corpul reacţionează mai repede la mâncare cu semnalul: “e momentul să se oprească alimentaţia”,. De fapt efectul constă în principal în declanşarea mai puternică a semnalelor de saţietate, în principal puse pe seama hormonului GLP-1, care este foarte utilizat şi ca medicaţie de sine stătătoare (preparatele comerciale Saxenda, Ozempic, Trulicity, Bydureon, Byetta etc., utilizate în obezitate – Saxenda – respectiv în diabetul zaharat tip 2 – celelalte din enumeraţie – sunt, toate, tratamente bazate pe efectele hormonului intestinal GLP-1). Revenind la principiul operaţiei: acest tip de operaţie este în principal o operaţie “non-restrictivă”, respectiv nu se lipseşte tubul digestiv de niciun segment, dar o operaţie “metabolică”, “endocrină”, care induce saţietate. Acesta este efectul final şi este comun cu al operaţiilor de slăbit “clasice” (bypass-ul gastric, gastrectomia longitudinală “sleeve”). Operaţia de transpoziţie ileală a fost gândită în 1981 şi cu date favorabile pe model animal, datele pe model uman sunt foarte puţine şi ar fi de o reală valoare apariţia unor date concludente din medicina umană.

2. Operaţia numită “bipartiţie stomacală” sau operaţia „de bipartiţie a tranzitului” (aşa este traducerea pe filiera francofonă) (referintele 4 si 5), de fapt o variantă a operaţiei numită “switch duodenal”, constă într-o dublă operaţie: una e exact operaţia de la punctul 1, transpoziţia ileală, dar cu localizarea aducerii porţiunii distale a ileonului la exact ieşirea din stomac (deci tot o “transplantare” a unei bucăţi de intestin mai devreme în tubul digestiv), cu operaţia de micşorare a stomacului, gastric sleeve. “Bipartiţie” înseamnă că în final alimentul va trece parţial (o treime) pe circuitul stomac -> duoden -> intestin subţire (un stomac mai mic, prin operaţia de gastric sleeve) iar parţial (două treimi) pe noul “scurtcircuit” din stomac direct în porţiunea de intestin subţire mutată la ieşirea din stomac. În final efectele acestei operaţii combină beneficiile operaţiei de tăiere a stomacului cu ale operaţiei de transpoziţie ileală, e o operaţie „2 în 1” ce se poate clasifica, de asemenea, drept operaţie “metabolică” şi nu “malabsorbtivă”, adică de fapt nu lipsesc segmente de tub digestiv, ci doar o parte s-a îngustat (stomacul, operaţie în sine cu efecte metabolice) iar altă parte a fost relocată mai devreme pe traseul alimentului prin tubul digestiv – cu efectele de saţietate precoce ţintite de acest tip de operaţie.

În final, principiul acestor operaţii este de fapt exact principiul operaţiilor de slăbit (ba chiar sunt EXACT operaţii de slăbit), doar cu menţiunea că ele sunt prezentate publicului drept operaţii de vindecare a diabetului tip 2. Sunt, toate, operaţii “metabolice”, ele pot fi numite de “chirurgie a obezităţii”, de “chirurgie a diabetului” şi toţi termenii sunt corecţi: de fapt excluderea unei părţi a stomacului sau rearanjările de tub digestiv (inclusiv tranpoziţia ileală) sunt operaţii cu efecte hormonale, între care şi efecte benefice în raport cu diabetul tip 2, independente de efectul scăderii în greutate.  

Acestea sunt operaţiile de vindecare a diabetului explicate pe scurt. La fel ca orice altă intervenţie din medicină, opinii de tipul “sunt de acord cu operaţia” sau “nu sunt de acord cu operaţia”, la fel ca şi opiniile de tipul “sunt de acord cu tratamentele medicamentoase pentru obezitate” sau “nu sunt de acord” nu-şi au locul într-o medicină serioasă, în care toate opţiunile sunt de discutat, cu avantajele şi dezavantajele lor. Dar cred că e bine de reţinut ce sunt operaţiile de vindecare a diabetului:”de fapt sunt operaţii de “remodelare” a tubului digestiv, cel mai frecvent a stomacului şi a unei porţiuni de intestin subţire, ileonul.

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice.
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.
Publicat: 10 august 2022.

Referinţe:

1. https://www.spitaledinturcia.ro/operatie-diabet-tip-2?gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmTgrczMzjzT2bB1_gQupiPKCTDooX3F2HzHyHKeaX-Si6VgyTjVSEgaAslFEALw_wcB

2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S003193842030161X

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938408002278

4. https://www.metabolicsurgeryistanbul.com/transit-bipartition

5. https://www.millenaire-obesite-montpellier.fr/Les-traitements/https-www.millenaire-obesite-montpellier.fr-Les-traitements-Les-traitements-chirurgicaux/La-bipartition-du-transit

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s