Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Cât costă tratamentul cu Saxenda ?

4 comentarii

Saxenda (liraglutid produs de Novo Nordisk) este în prezent singurul agent pe piaţă anti-obezitate din familia agoniştilor GLP-1, mai multe medicamente din această familie sunt utilizate în tratamentul diabetului tip 2 de ani de zile.

Saxenda poate fi cumpărat de la farmacie pe baza unei reţete eliberate de medic. E vorba de medic de orice specialitate dar, recomandam în altă parte, ideal în cazul acestui medicament punctual ar fi ca prescriptia sa revina unui medic din ramura diabet, nutriţie, boli metabolice, datorită experienţei deja acumulate cu acest tip de medicamente.

Cât costă Saxenda ?

Tratamentul se face cu doze crescătoare. Conform prospectului (referinţa 1) se începe cu 0.6 mg/zi în prima săptămână, ulterior 1.2 mg/zi săptămâna 2, 1.8 mg/zi săptămâna 3 apoi 2.4 mg/zi săptămâna 4, doza de întreţinere fiind de 3 mg/zi.

Stiloul de Saxenda cuprinde în rezervorul de 3 ml o doză de 18 miligrame din medicament. La doza de întreţinere de 3 mg/zi, un stilou acoperă tratamentul pe 6 zile. Rotunjit, la o lună cu 30 de zile sunt necesare 5 stilouri. In perioada de titrare de la începutul tratamentului e nevoie de 0.6 x 7 + 1.2 x 7 + 1.8 x 7 + 2.4 x 7, respectiv 4,2 + 8.4 + 12.6 + 16.8 = 42. Deci sunt necesare 2.3 stilouri. Adică două stilouri şi se începe al 3-lea. Să rotunjim la 3 şi astfel avem :

Luna 1 : 3 stilouri
Luna 2 : 5 stilouri
Luna 3 : 5 stilouri
Costul pe 3 luni este de fapt costul a 13 stilouri.

Luând ca reper tariful afişat al unei farmacii (am luat primul rezultat din Google la căutarea « Saxenda preţ »), respectiv 481.85 lei pentru 3 stilouri, rotunjit 160 lei / stilou, înseamnă un cost total de 160 x 13 = 2080 lei pe 3 luni.

Deci tratamentul cu Saxenda în primele 3 luni costă 2080 lei iar costul la doza normală de întreţinere este de 800 de lei/lună. Adunând pur matematic, costul pe 6 luni ar fi aproximativ 4500 lei. Mult, puţin, e o problemă asupra căreia nu mă pronunţ. Suma se poate compara cu orice fel de cost îşi alege fiecare să compare…costul unei operaţii de slăbit, costul unui tratament dentar, costul unei operaţii estetice. Sau, desigur, se poate compara cu zero. Comparativ cu zero este, desigur, un cost mare. De asemenea cred că e foarte important de avut in vedere că acest tratament se face la recomandarea medicului şi este deosebit de important să se cunoască precauţiile privind starea de sănătate, regimul necesar, medicamentul fiind, ca orice alt medicament, unul cu un anume profil de beneficii şi riscuri, de contraindicaţii, de precauţii, de investigaţii la prescriere şi pe parcursul urmăririi.

Menţiune. Acest articol este unul de pură informare şi nu o reclamă pentru sau împotriva medicamentului, medicamentul este disponibil pe piaţa din România, nu este compensat, iar întrebarea firească legată de costuri are răspunsul pe care l-am formulat mai sus. Costuri la care se adaugă consultaţiile şi investigaţiile necesare prescripţiei.

Referinţe

(1) https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/saxenda-epar-product-information_ro.pdf

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

4 gânduri despre „Cât costă tratamentul cu Saxenda ?

  1. Bună ziua! As dori sa știu dacă analizele amilaza (117), lipaza (87) și glicemia glicozilata (5,9) determina luarea unor masuri (scăderea dozei/ eliminarea injectiilor) în perioada de administrare a injecțiilor saxenda. Mulțumesc mult

    Apreciază

    • Buna ziua, aceasta intrebare ar trebui pusa medicului care a scris reteta de Saxenda. In principiu exista diferite precautii la reactiile pancreatice, aceste valori ale lipazei si amilazei sunt usor crescute, uneori intrerupem tratamentul o luna si repetam, ulterior reluam tratamentul si repetam. Daca valorile isi revin la intrerupere si se deregleaza la reluarea tratamentului, atunci mai probabil e ca exista un anumit tip de „sensibilitate” a pancreasului si e mai prudent sa se mearga cu alte familii de tratamente.

      Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s