Există o prejudecată la unele persoane conform căreia mămăliga ar fi mai bună în dieta de diabet decât pâinea. Această prejudecată nu are însă nicio bază.
De ce ar fi mămăliga mai bună? Poate unii ajung la această concluzie analizând tabelele de conţinut în carbohidraţi, unde mămăliga este trecută cu un conţinut de 15-20 grame carbohidraţi / 100 g aliment (gătit) în timp ce pâinea, în general, conţine în jur de 50 de grame de carbohidraţi / 100 g. Pe acest parametru tot ce se poate afirma este că pâinea doar are o concentraţie mai mare de carbohidraţi. Dar cantitatea per suta de grame nu are importanţă, ci cantitatea din farfurie…
Echivalenţa pâine – mămâligă
în raport cu conţinutul de carbohidraţi, calculate la o concentraţie de 20% pentru mămăligă (dar această concentraţie poate varia în funcţie de cât de solidă sau de apoasă este mămăliga) respectiv de 50% pentru pâine atunci:
100 grame de mămăligă = 40 grame de pâine
200 grame de mămăligă = 80 grame de pâine
Deci 200 grame de mămăligă, cât e o porţie obişnuită de mămăligă, de “meniul zilei” echivalează cu 80 de grame de pâine, cât e un covrig obişnuit.
Pâinea are gluten, mămăliga nu
Pâinea are, într-adevăr, gluten iar mămăliga nu are. Dar glutenul nu are absolut nicio relevanţă în diabet. Glutenul este o proteină, e cea care încheagă, leagă produsele de patiserie. Gluten şi vine de la lipici: glue (acelaşi din superglue). Dar proteinele în diabet nu au niciun impact negativ. Această proteină, în particular, pune probleme în boala numită intoleranţă la gluten şi este un alergen alimentar, dar aceste aspecte nu au nicio relevanţă pentru circuitele diabetului.
Pâinea e din grâu, mămăliga din porumb
Originea făinii din care sunt gătite cele două alimente poate aduce diferenţe suplimentare privind conţinutul nutritiv, dar cu foarte puţină relevanţă practică. Mămăliga are 70 kcal/100g (corespunzător celor 15-20 grame de carbohidraţi, care sunt principala sursă de calorii a mămăligii), fibre aproximativ 1 g / 100g, 2 grame de proteine, vitamina A şi C corespunzător cu 6% respectiv 12% din necesarul zilnic. Pâinea integrală la 100 g are un conţinut mai bun de proteine (13g), de fibre (7g) (desigur, aici comparaţia corectă ar fi cu floricelele), vitamine de grup B, Zinc, Cupru. Pe componenta de micronutrienţi (vitaminele, mineralele) pâinea integrală, la 100g, e chiar un aliment mai complex comparativ cu mămăliga. Nici aici nu se găseşte vreun avantaj pentru mămăligă, ci dimpotrivă, dacă e să se ia în calcul pâinea din făină integrală.
În loc de concluzie
în loc de concluzie, nu există nicio bază pentru recomandarea de a înlocui pâinea cu mămăligă pentru obţinerea unor beneficia suplimentare în diabetul zaharat. Ce e important de ştiut e că o anumită cantitate de mămăligă are aceleaşi efecte cu o anumită cantitate de pâine în raport cu glicemia. Dar şi aceste aspecte trebuie urmărite individual. Ca pondere a carbohidraţilor ar fi de reţinut că 100 de grame de mămăligă echivalează cu 40 de grame de pâine iar ca răspuns practic, pentru a evalua în ce fel acestea influenţează glicemia în mod individual, se pot face testările de glicemie înainte şi la 2 ore de o masa care conţine pâine sau mămăligă. Şi fiecare va observa care este răspunsul individual, acela care contează, de fapt cel mai mult. Dar a porni din start cu ideea că în cazul dietei pentru diabet pâinea trebuie înlocuită cu mămăliga nu are o bază ştiinţifică solidă. Sunt alimente asemănătoare, sunt surse majore de carbohidraţi, ce e cel mai important e ca meniul care le conţine să fie, în ansamblu, unul sănătos şi bine corelat cu tratamentul, cu starea generală şi cu particularităţile fiecăruia.
Autor: Dr. Adrian Copcea
Medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice
PUblicat: 16 august 2022. @www.adriancopcea.com
(1) https://nutritiondata.self.com/facts/custom/2898739/2 (2) https://nutritiondata.self.com/facts/baked-products/4876/2