Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

DESPRE

Bun venit pe blog,

Sunt Dr. Adrian Copcea, autorul acestui blog, medic primar diabet nutriţie şi boli metabolice. Blogul cuprinde în general articole pe teme medicale, uneori destinate publicului larg, uneori medicilor. Articolele le mai semnalez pe pagina publica de Facebook „Doctor Adrian Copcea”, pe care o puteţi urmări cu follow sau like.

Motivaţia blogului e destul de simplă: scriu de plăcere, în timpul liber. Blogul nu are o disciplină “unitară”, uneori articolele sunt tehnice, pentru medici, alteori sunt articole pentru publicul larg. Diabetologia şi nutriţia sunt temele principale.

Vă doresc lectură plăcută!

6 gânduri despre „DESPRE

  1. Bună as vrea să știu unde vă găsesc pentru o consultație

    Apreciază

  2. Bună ziua, am diabet tip 2 glicemia 211,209…Am fost la dr. și nu mi,a prescris tratament, doar regim. Ar fi cazul să consult alt medic? Nu scada glicemiadeloc….am 64 kg.

    Apreciază

    • Cu scuze, tarziu am vazut acest mesaj, cu siguranta daca glicemia nu scade trebuie luate masuri …ca le ia acelasi medic sau un alt medic, nu pot sa va sfatuiesc. In mod normal se ia lagatura cu medicul care v-a vazut prima data si care nu are informatia ca regimul nu a adus rezultatele asteptate.

      Apreciază

  3. Buna ziua,

    Am citit articolul de la https://adriancopcea.com/2017/12/09/cine-sunt-nutritionistii-o-mica-expunere-actualizata dar nu se pot scrie comentarii acolo. Foarte bun articol! Tocmai aveam o disputa legat de notiunea de nutritionist versus dietetician versus medic cand am gasit articolul dvs. Insa tot mai am niste nelamuriri:

    Exista acum vreo diferenta din punct de vedere educational si calificativ intre un medic specializat diabetolog si unul care a terminat la catedra de „nutritie si dietetica”? Sau ambii invata acelasi lucru, au aceleasi competente si calificative si practica acelasi lucru? Vor continua sa existe ambele specialitati? Sau prima va dispare?

    Exista vreo diferenta intre ceea ce practica un medic diabetolog si ceea ce practica un medic de la „nutritie si dietetica”?

    Diabetologul si dieteticianul cu diploma de la „nutritie si dietetica” se ocupa si de planul de dieta? Daca da, atunci care mai e rolul tehnicianului nutritionist? Sau cu alte cuvinte, unde se termina rolul diabeticianului/dieteticianului si unde incepe rolul tehnicianului nutritionist?

    Multumesc mult,
    Radu

    Apreciază

    • Buna ziua! Cu scuze, ca foarte greu intru pe blog. Diferenta intre medic si dietetician e legata de competente: ambii pot prescrie dieta dar doar medicul are competenta de a prescrie medicamente, de a indica si interpreta analize etc. Diferenta intre dietetician si tehnician e foarte mare: dieteticianul e absolvent de studii universitare, tehnicianul nu e; dieteticianul poate lucra in spital, tehnicianul nu; dieteticianul are competenta de a lucra cu oameni bolnavi, tehnicianul nu. Apoi, legat de ceea ce practica…e o poveste lunga, daca va referiti la ce diete si cum da fiecare, ideal ar fi ca oricine da o dieta sa o faca asa cum trebuie, respectand principiile stiintifice. Exista si oameni foarte calificati in ambele profesii, dar si oi negre, din pacate. Dar, revenind la competente: suprapunerea lor e cam ca intre medicul de recuperare medicala si kinetoterapeut, ambii sunt implicati in recuperare, kinetoterapeutul e pregatit pentru miscarile propriu-zise (cum dieteticianul, sa zicem, face toata ziua diete in timp ce medicul face si multe alte activitati) iar medicul de recuperare are mai mult din diagnostic, stie principiile recuperarii / kinetoterapiei dar nu le face el propriu-zis. Cam asta e raportul de forte. Dar profesiile universitare care permit si munca in spital sunt cea de medic si cea de dietetician, cea de tehnician e pe un alt palier si e legata de alt tip de activitati (de exemplu meniuri pentru gradinita, initiative de educatie, poate chiar lucruri mai tehnice legate de gastrotehnie – de exemplu lucrul intr-o cofetarie etc.).

      Apreciază

  4. o.k.

    Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)