Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Medicamentul Wegovy, pe bază de semaglutidă (substanţă activă şi a preparatului antidiabetic Ozempic) a fost recent aprobat în Statele Unite pentru obezitate începând cu vârsta de 12 ani.

Scrie un comentariu

Medicamentul Wegovy, pe bază de semaglutidă, în dozajul de 2.4 mg, a fost recent aprobat în Statele Unite pentru obezitate începând cu vârsta de 12 ani. Obezitatea la adolescenţi se diagnostichează tot pe baza indicelui de masă corporală (IMC / BMI), dar utilizând graficele de greştere CDC (primii 5% adolescenţi cu cele mai mari greutăţi sunt încadraţi pe baza acestui criteriu la obezitate – mai precis percentila peste 95% pentru IMC).

Medicamentul este produs de compania NovoNordisk din Danemarca, substanţa activă, semaglutida (semaglutid), este aceeaşi cu cea din preparatul antidiabetic Ozempic care este disponibil şi în România si care este prescris legal doar persoanelor înregistrate oficial cu diabet zaharat tip 2 şi in dozajele de 0.25, 0.5 sau 1 mg (doza de Wegovy este de 2.4 mg pentru tratamentul obezităţii). Şi în Statele Unite şi în România este disponibil şi preparatul Saxenda pentru obezitate, un medicament pe bază de liraglutidă aparţinând aceleiaşi familii numită “agonişti GLP-1”, despre care am scris în rânduri repetate pe această pagină şi pe blog.

Aceste medicamente trebuie prescrise de medic ţinând cont şi de riscurile, beneficiile şi potenţialele efecte secundare, aceste precauţii iau în calcul istoricul sau riscul de pancreatită, anumite boli tiroidiene, insuficienţă hepatică/renală, anumite boli gastrice. Una din posibilele complicaţii ale tratamentului poate fi litiaza biliară, această complicaţie nu este una alocată în mod specific grupei de medicamente dar se constată mai frecvent în cazul utilizării acestora, este o complicaţie uzuală legată de scăderile mai mari de greutate, mai ales la scăderi în perioade mai scurte de timp. Acestea sunt câteva din motivele pentru care o astfel de prescripţie trebuie acompaniată de o dietă specifică şi o urmărire medicală ce ţine cont de acest profil de acţiune / riscuri.

Clasa agoniştilor de GLP-1 -medicamente comune pentru tratamentul obezităţii şi diabetului zaharat tip 2- este una de mare impact pe plan mondial prin efectele semnificative asupra greutăţii corporale şi, la diabetici, a glicemiei. Studiile care au stat la baza aprobării Wegovy pentru obezitatea adolescentului documentează scăderi de 16% ale indicelui de masă corporală / respectiv de cel puţin 5% din greutate la majoritatea pacienţilor la 68 de săptămâni de tratament.

Referinta pentru studiul STEP TEENS: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2208601?fbclid=IwAR0BZk9DnH-xvC7ZVdysgyMxWP3__B75ZMyglTp6rn7DdVO6JYs1KE4eAVM

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s