Cu siguranţă întrebarea: “ce ar trebui să mănânc ca să fiu sănătos / ca să trăiesc mai mult” e una pe care şi-o pun multe persoane, însă unele nu-şi pun această întrebare şi trăiesc mult spontan. Sau nu? 😊
Acesta este subiectul postării de azi.
Că sunt zone de pe planetă unde oamenii trăiesc mai mult…e ceva ce se poate constata uşor. Dar ce anume face ca viaţa să fie mai lungă în aceste zone? Acest lucru s-au străduit să-l acopere cercetătorii “focarelor” de longevitate numite Blue Zones (Zonele Albastre). Pentru că chiar există astfel de zone pe planetă şi care ar putea chiar avea ceva în comun. Dacă da: atunci poate am putea lua din “lecţiile” acestor zone şi am implementa şi în alte zone…
Cercetarea Zonelor Albastre (Blue Zones) a început cu o expediţie National Geographic şi a continuat in multe feluri. Dan Buettner este “creierul” acestei minunate operaţiuni. Eu o să las în primul comentariu linkul către siteul “Blue Zones” unde însuşi iniţiatorul acestui proiect explică, iar dacă găsiţi şi cărţi de-ale lui, cu siguranţă sunt foarte interesante! Cred că am văzut pe Elefant, dar aştept să treacă febra sărbătorilor să se elibereze şi cuierii un pic.
CELE 5 ZONE ALBASTRE sunt:
• Insula grecească Ikaria din marea Egee
• Zona muntoasă Barbagia din Sardinia
• Peninsula Nikoya din Costa Rica
• Insula japoneză Okinawa
• Loma Linda, California: din ea comunitatea Adventiştilor de Ziua a 7-ea
CARE SUNT SECRETELE LONGEVITĂŢII ÎN ACESTE ZONE?
Conform însuşi iniţiatorului acestui foarte interesant proiect de cercetare, există 9 trăsături comune identificate în aceste populaţii longevive. Ele sunt următoarele:
• MIŞCAREA NATURALĂ. <<persoanele cele mai longevive din lume nu trag de fiare, nu aleargă maratoane şi nu au abonamente la sală. În schimb ele trăiesc în medii care în mod constant le determină să se mişte fără a se gândi la asta>>. Sunt exact cuvintele autorului, le veţi găsi ca atare (în limba engleză, dar asta nu mai e o problemă în ziua de azi) pe site. (cel din linkul 1)
• UN SCOP ÎN VIAŢĂ. Numit Ikigai în Okinawa şi în alte feluri în alte locuri, acest sens al vieţii pare a fi un numitor comun al populaţiilor longevive.
• “UN PAS ÎNAPOI”. Nu ştiu cum traduc psihologii “downshifting”, eu mi-am luat libertatea de a face această traducere…e ceva în principiu opus stresului, goanei noastre de zi cu zi (către ce?…), e o revenire la lucruri mai simple, e relaxare…în explicaţiile pentru “downshift” sunt date drept exemple de downshifting un pui de somn în mijlocul zilei (la greci) şi un happy-hour la cei din Sardinia 😊 El e mai uşor de înţeles. Dar meditaţia, relaxarea…sunt şi ele, cu siguranţă, în această familie. De fapt, dacă e să o recunosc, pentru mine e “downshifting” să mă aşez la laptop, cu muzică în fundal (ce nu se aude pe Facebook e fundalul meu sonor provenit de la “sonorizarea” mea din birou: un pick-up şi un CD-player cu un sunet fenomenal 😊) şi să scriu astfel de articole. 😊
• “SĂ TE RIDICI SĂTUL DE LA MASĂ”. Da, e chiar foarte interesant acest concept, nu e românesc, e japonez…de fapt cine ştie cine l-a mai descoperit…La japonezi i se zice “Hara hachi bu” sau “regula lui 80%”. Te ridici de la masă când stomacul îţi e plin 80%. Pentru iubitorii de medicină, e vorba de curba supresiei grelinei 😊 Dar nu plănuiesc ca această postare să devină prea “avansată” 😊
• LEGUMINOASELE. Da, dintre toate vegetalele comune dietelor din zonele cu mulţi centenari, ele sunt punctul comun cel mai puternic! Lintea, fasolea (mai des fava în zonele albastre), soia. Aşa-i că ştiau bine şi străbunicii noştri că fasolea e bună? 😊 şi eu recomand oriunde am ocazia să nu uităm, ba chiar să o favorizăm, această grupă de alimente! Îmi e simplu, pentru că sunt iubitor de mazăre boabe, dar şi teoretic e foartă bună această grupă a leguminoaselor! Şi mai există o componentă dietetică ce s-a identificat a fi comună zonelor cu mulţi longevivi: dieta cuprinde o pondere foarte bună de vegetale: fructe, legume, seminţe, nuci, leguminoase, cereale integrale, rădăcinoase (inclusiv cartoful).
• VINUL. Cu excepţia adventiştilor…vinul moderat, cu prietenii şi cu mâncare…da…e pe lista bună…Dar „moderat” aici e destul de bine specificat: un pic în programul de zi cu zi, nu cu „recuperare” 😊 De altfel şi datele medicale arată că „media” la băuturi alcoolice e o variabilă care nu trebuie să derive din pauza – pauză – mult – mult 😊 Voi explica altă dată. Vinul sardinian Cannonau ar părea că ştie să ne facă mai tineri 😊 Glumesc un pic, e important de tras bine concluziile din astfel de lecturi…s-ar putea ca vinul Cannonau să fie bun sardinienilor şi să nu ne fie buni nouă…poate e bun doar cu dans şi cu relaxare, poate la nervi e rău 😊Punerea în context e foarte importantă.
• SENTIMENTUL DE APARTENENŢĂ. Aici un numitor comun al zonelor albastre e credinţa. Indiferent care. Un factor comun al longevivilor, constatat în aceste studii, este mersul la slujbă / la întrunirile religioase (indiferent de care!). Ba chiar, spun autorii, a merge la „slujbe” (spun şi eu cu termenul românesc…) de 4 ori pe lună adaugă între 4 şi 14 ani de viaţă.
• FAMILIA. Da, bunicii şi strabunicii în preajmă sunt un factor de longevitate…la fel viaţa de cuplu, timpul petrecut cu copiii…
• „TRIBUL POTRIVIT”. Cei ce au studiat Blue Zones au constatat că şi obiceiurile bune sunt contagioase…aşa cum sunt şi obiceiurile proaste. Da, obezitatea se transmite şi social…fumatul la fel…ba chiar şi singurătatea se transmite social…Studiile Framingham au documentat astfel de asocieri. Iar studierea zonelor albastre a constatat, şi ea, dar pe „versantul pozitiv” aceste date…
LECŢII DIN ACESTE DATE Am fi tentaţi să luăm ceva din aceste date şi să le aplicăm spre a ne spori anii de viaţă. Totuşi ceea ce constată astfel de cercetări mai trebuie „probat” pentru a şti că ni se potrivesc şi nouă…Am aruncat această mică îndoială la punctul „vin” dar e chiar o problematică foarte importantă de înţelegere a medicinei şi chiar una în care se fac foarte multe greşeli de raţionament. Simplificări excesive, extrapolări incorecte…asocieri confundate cu cauzalitate…pe această temă chiar se poate „povesti” mult dar nu e aici locul. De exemplu, cum spun eu unor pacienţi de-ai mei, dacă pui ulei de măsline „deasupra” unui meniu prost care deja te-a îngrăşat, eventual te îngraşi şi mai tare şi obţii beneficii „cu minus”. Deci: da, contextul global e extrem de important. De asemenea, aşa cum frumos scria cineva într-un comentariu, „poate acolo aerul e mai curat”. Cu siguranţă e! Sunt şi factorii „pozitivi”, cu ce s-a constatat…dar mai sunt şi cei cu „ce nu e acolo”. Ca detaliu foarte interesant, foarte mulţi din Ikaria sunt foşti fumători 😊 Dar asta n-o spun pentru a încuraja fumatul, ci doar ca fapt divers care ilustrează importanţa unor foarte multe aspecte, precum „doza”, „ansamblul”. Dar, evident, cei mai mulţi sunt nefumători. Nu era niciun breaking news aici 😊
Am pus cu un pic înainte şi pasajul de jurnal de la Digi24 în care am intervenit pe acest subiect câteva minute, sper că am transmis suficient de clar ideile.
Vă doresc câtor mai mulţi dintre cititori cât mai multe obiceiuri bune din această „lecţie a Zonelor Albastre”.