Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

DE CE UNII OAMENI CARE MĂNÂNCĂ ÎNTR-UN FEL DAU SFATURI ALTOR OAMENI DESPRE CUM SĂ MĂNÂNCE?

2 comentarii

Răspunsul simplu e: „pentru că cineva îi ascultă” 😊

Ce vreau să zic în această postare simplă e că observ şi eu, ca foarte multă lume, că pe Internet e un fel de modă ca cineva care mănâncă într-un fel să spună semenilor „mâncaţi şi voi aşa!”. E ceva ce, în funcţie de toanele în care te prinde, poate fi şi amuzant dar poate fi şi enervant. Cel mai frecvent se întâmplă asta cu veganismul. Sunt unii vegani care sunt foarte agresivi în a recomanda altor persoane să devină vegane. Recunosc că mă depăşeşte această agresivitate, ba chiar cred că face rău persoanelor vegane decente, care n-au treabă cu ce mănâncă alţii. Mă refer strict la componenta nutriţională, pentru că la ea mă pricep, nu la cea ecologică. Deci, de ce unii oameni să zică: „nu mai mânca produse animale” altor oameni…eu sincer nu ştiu. Dar iau ca o faptă. Unii oameni zic altor oameni ce să mănânce 😊 Singura problemă e când aceşti oameni dau sfaturi de sănătate de tipul „mănâncă aşa ca să scapi de diabet”, „mănâncă aşa ca să scapi de cancer”. Acolo pot deveni periculoşi…dar asta doar faţă de oameni care îi ascultă. Eu cred că un om cât de cât inteligent şi educat cere sfaturi de la specialişti. Dacă nu…se pot cere sfaturi de oriunde. Apoi, pe lângă partea asta de veganism care mi se pare mie promovată un pic agresiv (şi e păcat, pentru că e un tipar care chiar poate fi unul foarte bun) mai sunt bucăţele de nutriţie care sunt promovate, de obicei foarte amuzant, din punctul meu de vedere. „Nu mânca fructe după mese!”, „mănâncă fructe cu 30 de minute înainte de masă!”. Şi tot felul de astfel de sfaturi.

A, iar cei ce slăbesc şi dau altora sfaturi cum să slăbească sunt cei mai răi. Am scris eu într-o postare zilele astea de „nutriţioniştii low-carb”. Sunt cei ce slăbesc eliminând pâinea, fructele, orezul, pastele şi cartoful şi se trezesc peste noapte „nutriţionişti”. Ei sunt, parca, chiar mai agresivi decât veganii pentru că ei adeseori scot şi ceva la vânzare legat de dieta minune care i-a slăbit.

Dar, de fapt, ar trebui să-i privim pe toţi relaxaţi. Eu nu văd de ce aş mânca într-un fel doar pentru că-mi zice cineva căruia nu i-am cerut sfatul. Şi, pe de altă parte, eu n-aş cere sfatul cuiva care nu e specializat în ceva. Iar faptul că mănânci intr-un fel şi obţii diferite rezultate nu te face nicidecum specialist. Nici în veganism, nici în low-carb, nici în „dieta fructivoră”. Eu zic să ne relaxăm şi să mănânce fiecare cum vrea. Oricum cu toţii mâncăm exact aşa cum vrem noi 😊

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

2 gânduri despre „DE CE UNII OAMENI CARE MĂNÂNCĂ ÎNTR-UN FEL DAU SFATURI ALTOR OAMENI DESPRE CUM SĂ MĂNÂNCE?

  1. Q: De unde știi că cineva e vegetarian?
    A: Îți spune el!

    Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s