Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

CAND A INCETAT ROSIA SA FIE FRUCT SI A DEVENIT LEGUMA

Scrie un comentariu

Pare logic în ziua de azi că nu punem roşii în salata de fructe, deşi, tehnic, roşia e un fruct. Si, totuşi, de ce nu facem asta ? Povestea e chiar mai interesantă decât pare la prima vedere, şi e puţin probabil să o ştie multă lume. Roşia a devenit legumă printr-o decizie judecătorească 😊 Nix versus Hedden. Era 1883 când în Statele Unite se impusese o taxă de comerţ pe legume, dar nu şi pe fructe. Iar producătorul Jonh Nix, care comercializa legume, fusese taxat de responsabilul cu importuri al portului New York pentru roşii. Iar Nix l-a dat în judecată pe Hedden să-şi recupereze taxa, spunând că roşia e un fruct 😊 în sprijinul afirmaţiei a adus dicţionare, care explică, evident, că roşia e un fruct. Botanic vorbind. Totuşi, justiţia americană pare că a avut întotdeauna logică şi a avut câştig de cauză cel ce a zis că roşia e legumă, nu fruct. De ce? Pentru că modalitatea de folosire a roşiei e similară cu a legumelor, nu cu a fructelor. Iar roşia nu e singurul fruct care, de fapt, e legumă. Sau singura legumă, care, de fapt, e fruct. La fel sunt castraveţii, ardeii, vinetele, dovleceii, avocado.

Până în 1979 toate bune şi frumoase, până o directivă europeană referitoare la jeleuri, gemuri şi marmelade 😊 « Council directive of 24 july 1979 on the approximation of the laws of the Membre States relating to fruit jams, jellies and marmelades”. La punctul M2 nu doar că roşia redevine fruct 😊 dar încă nişte legume care nu-s deloc fructe…devin fructe în scopul acestei legi 😊 N-am fi ghicit niciodată că între ele morcovii 😊 Asta pentru că “fructul” morcov era folosit de portughezi pentru un gem. El, rubarba şi cartofii dulci.

Până una alta, însă, rămâne cum ştim fără multe dicţionare. Fructele sunt fructe pentru că le mâncăm drept fructe, legumele sunt legumele pentru că le mâncăm drept legume.

Iar dacă sunt aici şi iubitori de deserturi care nu-s fructe (şi nici legume, slavă Domnului!), celebrele Jaffa Cake (…să nu ne prefacem că nu ne plac 😊) au fost clasificate cândva drept prăjiturele şi nu biscuiţi. Iar in unele ţări taxele pe prăjiturele sunt mai mari decât cele pe biscuiţi…

Dar, ca să nu ne afundăm în clasificări subtile, să reţinem doar că roşia e legumă pentru că ne spune bunul simţ aşa. Iar dacă cineva doreşte argumente mai multe decât bunul simţ, atunci răspunsul este: Nix versus Hedden, 1893.

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s