Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A DIABETULUI

Scrie un comentariu

“Ziua diabetului” este o zi care aduce conştientizare asupra acestei afecţiuni extrem de răspândite pe plan mondial: diabetul zaharat. În majoritatea lui diabet tip 2, o boală legată strâns de obezitate şi de un spectru de boli metabolice care mai cuprinde dislipidemiile (valori anormale ale grăsimilor din sânge), steatoza hepatica (ficatul gras), hipertensiunea arterială etc., boli care fac parte dintr-o familie numită generic “sindrom metabolic”, boli care apar cel mai adesea împreună şi în care stilul de viaţă joacă roluri importante şi ca declanşator dar şi ca soluţie. E o ocazie bună această zi să atragem atenţia că cea mai bună prevenţie a diabetului tip 2 este o greutate sănătoasă, un stil de viaţă activ, un regim de viaţă în general sănătos ca rutine (stresul şi alţi factori psihologici, somnul). De asemenea, când vorbim de diabet tip 2 şi de spectrul de boli care cresc riscul de boli cardiovasculare, in principal cele legate de depunerile de grăsimi în artere (ateroscleroza), atragem atenţia şi asupra fumatului, care este chiar mai nociv în prezenţa acestui spectru de boli.

Dincolo de aceste atenţionări care fac parte din însăşi definirea acestei Zile Internaţionale a Diabetului, e important să menţionăm că viaţa cu diabet a fost mereu într-o îmbunătăţire de-a lungul deceniilor, dar cu o îmbunătăţire spectaculoasă în ultimele două, mai ales în ultimul. Diabetul dispune în prezent de medicaţii tot mai bune, urmărirea lui e tot mai accesibilă – persoanele cu diabet îşi pot măsura glicemia acasă, există tehnologii tot mai bune inclusiv senzorii de glicemie şi pompele de insulină, există mijloace tot mai bune pentru a depista din timp complicaţiile şi a le trata in stadii uşoare. Ce rămâne încă o mare provocare este riscul cardiovascular, diabetul în sine de mult timp nu mai e o boală a complicaţiilor acute (comele diabetice) ci mai degrabă a celor cu durată lungă, a celor de vase de sânge, iar cele ce implică inima, circulaţia cerebrală şi cea a membrelor inferioare sunt, încă, complicaţii redutabile ale diabetului care trebuie îngrijite inteligent. Prin dietă, prin activitate fizică, prin echilibrarea psihicului, prin somn sănătos, prin renunţare la fumat şi prin diverse medicamente de prevenţie precum medicamentele de colesterol (statinele în primul rând, acolo unde sunt indicate de medic), aspirina şi alte clase cu efect de prevenţie.

Poate e locul şi pentru un mic detaliu tehnic cu privire la diabetul tip 2: el cuprinde două fenomene principale: o producţie mai mică de insulină şi o utilizare mai proastă a insulinei (rezistenţa la insulină). Tratamentele cele mai eficiente în diabetul tip 2 sunt cele care atacă rezistenţa la insulină: în primul rând slăbitul (chiar şi operaţiile de slăbit, numite uneori “operaţii de diabet” datorită efectelor pozitive pe diabet ale acestor operaţii) – aici incluzând alimentaţia, activitatea fizică şi remedierea altor factori ce interferă cu slăbitul (de exemplu depresiile) dar şi medicamente cu acest scop. Metforminul, medicamentul cel mai utilizat în diabetul tip 2 pe plan mondial, un medicament cu vechime de ordinul deceniilor, are acest beneficiu major: de a ataca boala la o cauză profundă: rezistenţa la insulină. De asemenea e de zis că tot în această perioadă a diabetologiei există şi terapii moderne care sunt antidiabetice pe de o parte dar care îmbunătăţesc diferite alte verigi ale bolii pe de altă parte: unele au efecte benefice pe greutate, unele pe bolile cardiovasculare (insuficienţa cardiacă). În general spectrul de tratamente şi posibilităţile de combinare a mecanismelor de acţiune s-au lărgit mult în ultima decadă odată chiar cu îmbunătăţirea tratamentelor clasice: de exemplu, în timp insulinele au devenit tot mai bune, cu tot mai mici riscuri de hipoglicemie noaptea, cu profile de acţiune tot mai bune.

În paragraful final o referire istorică ce se cere cu această ocazie. 14 noiembrie este aleasă drept zi a diabetului pentru a-l celebra pe Sir Frederick Banting (era ziua lui de nastere), un medic a cărui tenacitate a dus la alcătuirea unei echipe care a reuşit, în Canada, in 1922, cea mai performantă purificare a insulinei şi administrarea la om. Pănă la acel moment diabetul tip 1 era o boală fatală, din acel moment diabetul tip 1 a devenit o boală tratabilă prin adminsitrarea insulinei iar în prezent zeci de milioane de oameni cu diabet tip 1 trăiesc datorită insulinei, în plus numeroase persoane cu diabet tip 2 au în schemă insulina pentru optimizarea evoluţiei. În istoria insulinei un rol l-a avut şi savantul român Nicolae Paulescu, cotat de unele persoane drept “adevăratul descoperitor al insulinei”, un savant ce a avut cunoştinţe impresionante in domeniu (spre deosebire de Banting, care a fost mai mult un antreprenor în acest domeniu, pe care nu îl cunoştea decât foarte superficial), dar ale cărui roluri în această istorie a insulinei au fost subminate de activitatea sa politică condamnabilă. Iar descoperirea insulinei a început, de fapt, cu câteva decade înainte de tumultoşii ani 1921-1922, doar nu se reuşise extragerea ei şi utilizarea ca tratament. Paulescu a reuşit pe câini, cu succes, iar echipa canadiană din Toronto a reuşit o purificare şi mai bună şi o administrare cu succes la om.

Spunem, cu această ocazie, la mulţi ani tuturor ce trăiesc cu bolile din familia diabetului zaharat. Sunt mai multe boli numite “diabet zaharat”, cele mai cunoscute sunt tipul 2 (cel mai răspândit, cel “non-insulino-dependent”) şi tipul 1 (cel cu debut tipic la copii / adolescenţi, insulinodependent) dar şi diabetul gestaţional (diabetul de sarcină) şi diferite forme de diabet associate cu alte boli (diabetul secundar, diabetul sindromic, formele rare de diabet monogenic, diabetul asociat pancreatitelor, diabetul indus de tratamentele corticoide etc.). Toate aceste forme de diabet se recunosc prin glicemia crescută şi au diferite forme de tratament care, întotdeauna, trebuie privite cu seriozitate.

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s