Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

4 tratamente antidiabetice fac parte din Lista Medicamentelor Esenţiale redactată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Scrie un comentariu

Există o iniţiativă interesantă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: o listă a medicamentelor esenţiale. Ea a fost redactată pentru prima data 1977, ulterior a fost reevaluată periodic, cea mai recentă actualizare este versiunea 22 din 2021 (referinţa 1), link aici: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/345533/WHO-MHP-HPS-EML-2021.02-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Lista cuprinde medicamentele esenţiale pentru acoperirea nevoilor de bază ale sistemelor sanitare, atât în ţările dezvoltate cât şi în ţările mai puţin dezvoltate. Textual semnificaţia listei este redactată chiar la începutul documentului : “The core list presents a list of minimum medicine needs for a basic health-care system, listing the most efficacious, safe and cost–effective medicines for priority conditions. Priority conditions are selected on the basis of current and estimated future public health relevance, and potential for safe and cost-effective treatment”. Deci este o listă de bază cu medicamente sigure şi eficiente ce pot acoperi nevoile mari ale sistemelor sanitare. Lista este apoi grupată pe boli şi situaţii medicale : anestezice, medicamente pentru durere, antidoturi pentru intoxicaţii, medicaţie anticanceroasă, neurologică, cardiovasculară etc.

Mă voi opri în continuare asupra listei pentru diabetul zaharat. 4 clase sunt incluse în această listă, voi comenta în dreptul fiecăreia.

1. INSULINA. Insulina este, fără doar şi poate, tratamentul cel mai cunoscut al diabetului zaharat şi nu doar în România, care se mândreşte cu o remarcabilă activitate în cunoaşterea diabetului şi în descoperirea insulinei din partea savantului Nicolae Paulescu. Insulina este utilizată încă din 1923 şi este tratamentul fără de care cei cu diabet tip 1 nu pot supravieţui (diabetul tip 1 fără insulină este o boală letală în decursul a câtorva săptămâni-luni) dar şi cu ajutorul căruia numeroase cazuri de diabet tip 2 pot fi echlibrate corespunzător şi în siguranţă. Insulina este hormonul central al diabetului zaharat, toate formele de diabet au o formă sau alta de deficit al insulinei : fie prin producţie redusă fie prin utilizare necorespunzătoare, datorită unor fenomene complexe (de exemplu rezistenţa la insulină, caracteristică diabetului tip 2 şi diabetului gestational).

2. EMPAGLIFLOZIN. Cu menţiuni terapeutice alternative : dapagliflozin şi canagliflozin. Acest medicament face parte dintr-o clasă modernă de antidiabetice, numită scurt « inhibitori SGLT2 » sau lung « inhibitori ai co-transportorului 2 de sodiu-glucoză ». Acest tip de medicament a fost utilizat iniţial ca antidiabetic, ulterior s-a remarcat prin efecte benefice la nivel cardiovascular şi renal, motiv pentru care în prezent poate fi prescris şi de cardiologi şi de nefrologi (deocamdată contra cost dar se întrevede pe termen scurt posibilitatea de prescripţie gratuită/compensată, aşa cum este cazul în prezent în diabetul zaharat).  

3. GLICLAZID. Acest medicament, cu specificarea alternativelor sub forma “altor sulfonilureice” este un medicament care stimulează producţia de insulină în pancreas. Clasa sulfonilureelor este una din clasele cele mai vechi utilizate în diabetul zaharat, o clasă care de-a lungul timpului s-a perfecţionat în direcţia eficientei dar si a sigurantei prin reducerea principalului efect advers ce poate apărea în cursul tratamentului: hipoglicemia.

4. METFORMINUL. Metforminul este principalul tratament în diabetul zaharat tip 2, e un medicament foarte vechi care s-a impus de-a lungul deceniilor de folosire prin eficacitate şi siguranţă. Metforminul are un spectru de acţiuni complex, în primul rând el « atacă » veriga principală a diabetului tip 2 : rezistenţa la insulină, este un medicament « insulino-sensibilizant », un medicament care face corpul să utilizeze mai bine insulina proprie, fără să se adauge insulină din exterior sau să se utilizeze medicamente care impulsionează pancreasul să fabrice mai multă insulină. De asemenea metforminul reduce producţia de glucoză la nivelul ficatului şi are şi câteva alte efecte benefice în diabetul zaharat dar şi în alte situaţii (există date tot mai relevante privind roluri anticanceroase, antiîmbătrânire etc.).

Conform principiului listei esenţiale, acestea sunt medicamente care n-ar trebui să lipseasă din arsenalul oricărei ţări pentru tratamentul diabetului zaharat.

Referinţe:

(1) World Health Organization Model List of Essential Medicines – 22nd List, 2021. Geneva: World Health Organization; 2021 (WHO/MHP/HPS/EML/2021.02). Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s