Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

De ce e atât de rară consultaţia de second-opinion la nutriţionist? Ba chiar şi cea de primă intenţie.

Scrie un comentariu

Cred că domeniul nutriţiei suferă în România de o imagine foarte proastă din cauza coborârii în monden, din cauza nenumăratelor escrocherii din domeniu, din cauza ieşirilor total neprofesioniste a numeroase persoane publice, din păcate chiar a multor medici care găsesc domeniul nutriţiei numai bun de exploatat pentru a-şi valorifica imaginea. Nu mai departe de ieri auzeam un chirurg vorbind despre un medicament antidiabetic şi completând postarea cu un sfat de nutriţie de câteva secunde: “mâncaţi doar carne, legume, grăsimi şi unele fructe, nu mâncaţi pâine, cartofi şi paste făinoase”. Când auzi aşa ceva poate chiar îţi închipui că asta îţi va zice şi nutriţionistul…Dar, surpriză, exact asta NU spune un nutritionist serios, asta o spun doar diverse personaje avide de imagine, ducând în derizoriu domeniul. E trist că atât de multe personaje dornice de imagine îşi găsesc numai bun domeniul nutriţiei pentru a zice ceva (fie că-s otrăvitoare sucurile de fructe, fie că trebuie să mănânci doar carne şi legume etc.). Toată această banalizare a domeniului face ca lumea să nu apeleze la specialişti atât cât ar trebui sau o face doar de ultimă intenţie. După nenumărate eşecuri, demersuri greşite sau chiar periculoase şi după ascultarea sfaturilor unor personae care nu au nicio competenţă în domeniu.

În plus, datorită acestor demersuri media total dăunătoare, numeroase persoane care ar avea nevoie de nutriţionist au impresia că ştiu dinainte ce le va zice nutriţionistul. Iar realitatea, sunt convins, cel puţin în cazul cabinetelor serioase, e diametral opusă.

Desigur, există o mare problemă cu specialiştii care, ei înşişi, fac recomandări proaste. Ei coboară cel mai jos acest domeniu. Pentru că au şi autoritatea necesară. Iar dacă un specialist vorbeşte greşit…ce te poţi aştepta de la cineva care nu e specialist? Şi, din păcate, avem exemple de celebrităţi cu diplomă care ies în spaţiul public cu păreri care nu au nicio legătură cu datele ştiinţifice din nutriţie.

Şi, tot legat de această problemă a specialistului, mai există o situaţie, chiar azi la cabinet am întâlnit-o. Cea a experienţei proaste cu un nutriţionist. E greu să mai combaţi o experienţă directă proastă cu sfatul “dar mergi la nutritionist”, când pacientul deja a trecut pe la un nutritionist. Dar, de fapt, şi această situaţie are o rezolvare: “mergi la alt nutritionist”. Exact cum şi dacă un frizer nu te-a tuns bine poţi merge la altul, dacă un mecanic nu ţi-a găsit defecţiunea la maşină mergi la altul sau daca un instalator ţi-a reparat prost ceva. În toate aceste situaţii nu spui “nu mai merg la frizer” sau “nu mai chem instalator” ci te gândeşti la ceva mai bun.

Desigur, tot ce am scris mai sus ar avea un antidot în câştigarea încrederii din partea nutriţioniştilor ca ansamblu. Iar acesta este un proces de durată. Ca şi în alte domenii, e foarte probabil ca nutriţioniştii serioşi să nu fie extrem de vizibili pe Internet iar cei care, de fapt, devin foarte accesaţi pe Internet să fie vizibili nu din motive de pregătire profesională ci din motive de charismă, de “ştiinţe ale Internetului” şi nicidecum de ştiinţe ale nutriţiei. Chiar spuneam că am pornit postarea de la un chirurg care e foarte în vogă şi care mai deunăzi povestea despre Ozempic şi făcea recomandări absolut superficiale despre cum să mănânci. Nu, nu asta fac specialiştii în nutriţie.

Sper să prindem şi vremuri mai bune ale domeniului, deocamdată, din păcate, pare un can-can nesfârşit deşi e un domeniu foarte important şi ale cărui consecinţe se văd, deja, în tot ce înseamnă spectrul de boli cu cauze nutriţionale.

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s