Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

CE TREBUIE STIUT DESPRE SAXENDA SI OZEMPIC

Scrie un comentariu

Saxenda şi Ozempic sunt medicamente care se prescriu de către medic în următoarele situaţii: Saxenda în obezitate sau în supraponderea începând cu indice de masă corporală (IMC) de cel puţin 27 kg/mp dacă există o comorbiditate legată de suprapondere iar Ozempic în diabetul zaharat tip 2. Orice altă prescripţie nu este legală.

Pornind de la acest aspect, trebuie ştiut că este ilegal ca farmaciile să elibereze Ozempic în afara reţetelor de diabet zaharat tip 2, în schimb eliberarea de Saxenda în obezitate sau supraponderea cu IMC peste 27 cu comorbidităţi se poate face în baza unei reţete eliberate de către orice medic (inclusiv medicul de famille sau medici de alte specialităţi). Având în vedere că grupul de medicamente căruia aparţin Saxenda şi Ozempic, şi anume agoniştii de receptori de GLP1, e deja utilizat în România de aproximativ 15 ani în tratamentul diabetului zaharat tip 2, medicii care au cea mai mare experienţă cu aceste medicamente sunt medicii din ramura diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Pentru cei interesaţi de documentaţia legală a acestor medicamente, rezumatul caracteristicilor produsului este expus public pe siteul Agenţiei Europene a Medicamentului, versiunea în limba română se găseşte la aceste adrese :

  1. Ozempic : rezumatul caracteristicilor produsului : https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/ozempic-epar-product-information_ro.pdf
  2. Saxenda : rezumatul caracteristicilor produsului : https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/saxenda-epar-product-information_ro.pdf

Ca şi în cazul oricăror alte medicamente, este necesară cunoaşterea mecanismului de acţiune, raportul beneficiu/risc iar prescripţia se asumă în cadrul unei consultaţii.

Acestea sunt toate informaţiile care trebuie ştiute despre Ozempic şi Saxenda. Voi mai expune informaţii cu privire la aceste medicamente în articole separate, din acest articol sper să se transmită informaţia principală că sunt medicamente ce trebuie prescrise de medic şi nu sunt medicamente « la liber », tocmai pentru că există un anume profil risc/beneficiu, precauţii, contraindicaţii, particularităţi ale urmăririi, ale dozajului.

Dr. Adrian Copcea, medic primar diabet, nutriţie, boli metabolice

Publicitate

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s