Acest mesaj se referă la un moment foarte important care poate apărea în viaţa unei persoane: diagnosticul diabetului zaharat tip 2. Diagnosticul diabetului este însoţit adesea de reacţii pe care le avem la diagnosticul oricărei boli: uneori acceptare cu diferite reacţii, uneori negare, uneori sperietură. Din păcate diabetul tip 2 fiind o boală cu prag de diagnostic ce nu corespunde cu simptomele, aşa cum se întâmplă în alte boli, diagnosticul e posibil să fie foarte frecvent fie ignorat (din păcate chiar cu contribuţia unor medici), fie negat (“dar nu simt nimic”). Iar o “glicemie mare” să fie considerată ceva minor, reversibil, care se poate remedia cu “mănâncă mai puţine dulciuri”, ca şi cum ar fi o analiză şi nu semnul unei boli mult mai complexe decât analiza. Am insistat un pic asupra momentului diagnosticului diabetului tip 2 pentru că acest moment este şi o oportunitate deosebită. Explic în paragraful următor prin ce.
Puţin se vorbeşte despre fenomene de “remisie” şi extrem de rar se vorbeşte despre ea în raport cu momentul de debut al diabetului (voi povesti în alt articol despre remisia după operaţiile destinate diabetului). Dar există ceva ce noi, practicienii, constatăm la debutului diabetului atunci când e bine identificat şi tratat: un debut tratat eficient aduce beneficii pe termen lung. Observaţia este în rând cu ceea ce se numeşte “memorie metabolică”, de obicei acest termen este utilizat pentru manifestări negative ale unei boli metabolice la distanţă chiar foarte mare (de ordinal zecilor de ani), dar există şi o “memorie metabolică pozitivă” a unui debut bine tratat. În debutul diabetului tip 1, urmare a unui tratament cu insulină corect adminsitrat, poate apărea o remisie care se numeşte “luna de miere”, o perioadă de revenire paradoxala a glicemiilor, cu necesar mic sau chiar nul de insulină pe o perioadă de câteva săptămâni sau chiar luni. În diabetul tip 2 fenomenul e mai puţin conturat şi este adesea confundat cu rezultatele bune ale tratamentului. Rezultatul oricărui tratament al diabetului pe linie de glicemii constă în normalizarea lor sau ducerea lor în zona dorită (în ţinte, spunem), de aici potenţiala confuzie între echlibrarea diabetului şi “dispariţia” lui. Dar, în aceeaşi sferă, există ceva mai degrabă din gama remisiei despre care se vorbeşte mai puţin şi e ceva ce se întâmplă mai ales dacă la debutul diabetului se obţine o bună scădere în greutate sau o echilibrare rapidă şi eficientă cu insulină.
Cele două situaţii la care mă refer mai sus sunt cumva în două zone diferite de “acţiune”, în ambele, la debutul diabetului, e important să se înţeleagă de ce sunt eficiente. Una e situaţia cu glicemii foarte mari (peste 300-400 mg/dl) şi care s-a acompaniat de simptome – consumul de cantităţi mari de lichide, urinatul în cantităţi mari, scăderea în greutate. În această situaţie un tratament cu insulină bine realizat poate aduce, după echilibrarea iniţială, ani de zile de echilibru cu eforturi mici. Iar cealaltă situaţie, despre care insist în acest articol, e cea în care se descoperă diabetul la valori nu departe de valoarea de diagnostic (glicemie de la 125 mg/dl în sus sau hemoglobină glicată de la 6.5% în sus). În situaţia depistării diabetului aproape de valoarea prag e un foarte bun moment pentru o intervenţie majoră pe stilul de viaţă: activitate fizică, dietă. Kilogramele pierdute la un astfel de moment vor aduce beneficii majore pe termen lung. Acestea sunt scenariile pozitive pe care le încurajăm, scenariile negative alternative sunt ignorarea diagnosticului, negarea, absenţa intervenţiei, privirea cu superficialitate a diagnosticului de diabet tip 2…
în concluzie: este deosebit de important să nu se rateze momentul de debut al diabetului tip 2, e o fereastră de oportunitate care nu apare des în viaţa persoanei cu diabet, e un moment în care un tratament bun (dietă, medicaţie) poate aduce rezultate foarte bune pe termen lung. Dacă e de ales cel mai bun moment de slăbit în diabet: răspunsul în general e “oricând” dar cu siguranţă momentul debutului e un moment extrem de bun. Deci: dacă tocmai vi s-a diagnoticat diabet tip 2 sau aţi observant singur/ă în analize glicemie peste 125 mg/dl, e un moment extrem de important de “speculat”. Exact ca la bursă: o “investiţie” în acest moment (în minus cu kilogramele, în acest caz) se va plăti foarte bine în viitor.
Autor: Dr. Adrian Copcea
Medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice
Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca
@adriancopcea.com, 18 aprilie 2022