Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Viaţa la blog. Site-uri vechi şi site-uri noi pe care am scris şi scriu

2 comentarii

Anul 2022 vine pentru clinica noastră cu un nou proiect online, un program de nutriţie online destinat scăderii în greutate. El va fi lansat cel mai probabil luna viitoare şi este un efort pe multe linii, va fi unul din puţinele programe de nutriţie online din România coordonate de un medic primar în ramura diabet, nutriţie, boli metabolice (subsemnatul) şi realizat împreună cu o echipă de nutriţionişti-dieteticieni (echipa Centrului Medical Asteco Cluj-Napoca).

Acest proiect mi-a prilejuit şi o mica retrospectivă a activităţii mele online de-a lungul anilor. Mai precis de prin 2007-2008, când, dacă îmi amintesc eu bine, apăreau blogurile. De fapt primul blog l-am făcut în 2008 şi e exact cel pe care scriu acum, doar că a avut o pauză de câţiva ani, cât timp m-am mutat la un site mai complex: http://www.nutritionistcluj.ro, care a fost activ foarte mulţi ani şi amplu ca articole şi conţinut si cu foarte multe comentarii de la cititori. După epoca blogurilor a venit Facebookul, foarte atractiv dealtfel ca interacţiuni (până s-a stricat) dar care a dovedit a avea un imens neajuns: noţiunile trec ca pe un prompter prin feed şi când vrei să le accesezi…ia-le de unde nu-s…Rămâi doar cu idei, nu cu locuri unde poţi reveni. Eventual reţii personajul şi îl urmăreşti, dar nu mai mult…Din toate aceste motive, din 2021 am revenit la prietenul vechi blogul, în detrimentul prietenului Facebook.

În aceşti 14-15 ani (ce mulţi!) de activitate online (nu chiar explozivă, dar constantă) am acumulat experienţă şi de blog şi de Facebook, ceea ce aduce automat comparaţii…Iar verdictul meu ar fi că oricum s-ar învârti roata, tot blogul e partenerul durabil care îţi rămâne alături, în timp ce Facebookul e ca un serial pe care nu-l poţi revedea niciodată. În plus, blogurile au un element de sistematizare care te face să fii mai riguros, ştiind că ce scrii rămâne si ca poate fi accesat uşor. Iar elementul surpriză care s-a conturat în ultimii ani e că începe să te intereseze dacă şi cine poate lua cuvântul….Iar la Facebook, din păcate, pe o postare publică poate lua cuvântul oricine, pe când la blog ca cineva să-ţi vorbească trebuie să scrie un comentariu…iar comentariile se pot modera. Nu ar fi părut un element care să determine pe cineva să aleagă între blog şi Facebook pentru diverse exprimări publice, dar, din păcate, ultimii ani par să îl facă tot mai important.  

Şi un paragraf final un pic tehnic dar nu foarte. Facebook-ul e mai uşor de utilizat ca tăblie de scris dar e volatil, pe când blogul e un pic mai dificil dar durabil. Iar ca să fie durabil, un reper important pe termen lung e găzduirea web. Dacă-ţi ţii blogul într-o ogradă bună: acolo îl găseşti, îl recuperezi, îl poţi accesa. E bine ca ceea ce se numeşte hosting (găzduire) să fie de calitate. Puteţi găsi aici elemente care ţin de domeniul hostingului (găzduirea propriu-zisă, domeniul etc.): https://www.hostgate.ro. Pentru că a venit vorba de domeniu, un fel de „brand” al meu vechi îmi fusese sugerat de un prieten priceput la SEO: el mi-a zis să-mi denumesc siteul „Nutritionist Cluj” şi multă vreme siteul, pagina de Facebook şi alte elemente cuprindeau sintagma asta. După o vreme însă am găsit demodată ideea şi am trecut la folosirea simplă a numelui meu. Revenind la găzduire, ar mai fi ceva ce devine tot mai important în epoca asta robotizată: şi la hosting şi în alte părţi e nevoie de o chestie umană simplă…să ai pe cine să suni, să întrebi. Pentru că citasem mai devreme siteul celor de la Hostgate: suportul 24/7, un fel de echivalent al gărzilor noastre, e o centură de siguranţă suplimentară. Am pomenit deja acest site pentru că exact el m-a şi motivat să scriu acest articol pe care scriindu-l am şi o şansă la unul din premiile trase la sorţi într-o loterie pentru autori de blog.

DESPRE ACEST CONCURS:

Hostgate organizează concursul Hosting Experience, cu premii în valoare de 5000 lei. Accesul la concurs se face scriind un articol pe blog (adică exact ce am făcut eu acum 😊). Concursul se desfășoară în perioada 04.04 – 28.04 2022. Extragerea câștigătorilor se face prin random.org, iar întregul proces va fi publicat pe blogul zoso.ro, prin intermediul unui video, pe data de 30.04.2022. Toate articolele eligibile vor intra la extragere. Detalii aici: https://blog.hostgate.ro/hosting-experience/

La finalul fiecărui articol îmi propun să intru mai des decât de câteva ori pe lună să scriu pe blog, poate chiar voi reuşi în acest an. Şi îmi mai propun să nu menţin blogul într-o zonă prea tehnică şi să inserez articole de divertisment / de cultură generală între cele medicale. Cel puţin e felul de comunicare pe care şi mie îmi place să o accesez, una cu un pic de element subiectiv, uman, în marea de noţiuni medicale altfel reci şi greu de sistematizat.

Închei printr-o captură cu nutritionistcluj.ro şi cealaltă cu blogul actual. Sunt de găsit şi pe Facebook pe pagina cu like “Doctor Adrian Copcea”, unde şi postez articolele noi de pe blog.

Iar celor ce au intrat in concursul Hostgate, inclusiv mie, succes! :)

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

2 gânduri despre „Viaţa la blog. Site-uri vechi şi site-uri noi pe care am scris şi scriu

  1. Succes! Chiar meriti premiul! Citesc cu placere ceea ce scrii si iau ca recomandare de incredere!

    Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s