Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Câtă apă poţi încălzi cu o calorie? Precizări privind definiţia caloriilor

Scrie un comentariu

Caloria e definită din 1825 şi popularizată în domeniul nutriţiei de Wilbur Olin Atwater (1844-1907), chimist considerat părintele cercetării în nutriţie şi metabolism. Cercetările lui Atwater stau la baza actualelor tabele de calorii : echivalenţele 1g proteine = 4.1 « Calorii », 1g grăsimi = 9.3 « Calorii » şi 1g carbohidraţi = 4.1 “Calorii” mai poartă numele de “coeficienţi Atwater”. Am utilizat aici termenul “Calorie” şi am scris cu C mare. De ce?

Calorie şi kilocalorie (kcal) sunt sinonime atunci când primul termen e scris cu C mare, ca în definiţia dată de Atwater. Iar definiţia lor e în felul următor: o calorie este cantitatea de energie necesară încălzirii unui gram de apă cu un grad (în nutriţie acel grad este de la 14.5 la 15.5 grade Celsius). Iar o Calorie, adică 1000 de calorii, adica 1 kcal este cantitatea de energie necesară încălzirii unui kilogram de apă cu un grad.

Tradus în consumul nostru de calorii de toate zilele, cu tot ce mănâncă într-o zi cineva care are un consum de 2000 de kcal/zi s-ar putea încălzi două mii de kilograme de apă cu un grad ( !). Cum un litru de apă are un kilogram, cu dieta noastră pe o zi am putea încălzi 2000 de litri de apă cu un grad.

Caloria nu este o unitate aparţinând Sistemului Internaţional, în schimb Joule-ul, care are aceeaşi semnificaţie, este. Totuşi, datorită faptului că în multe regiuni caloria este mai cunoscută (şi orientarea consumatorului este mai uşoară) pe etichete apar atât kilocaloriile cât şi echivalenţa lor în jouli : 1 kilocalorie = 4.186 kilojouli (kJ).

Caloria « mică » şi caloria « mare » (care e şi caloria cu C mare) au generat confuzii de-a lungul timpului, dar, în final, când vorbim de alimente, dacă spunem « pufuleţii au 430 de calorii la suta de grame » ne închipuim că am spus « pufuleţii au 430 kilocalorii la suta de grame » sau am scris « pufuleţii au 430 Calorii la suta de grame », ca pe vremea lui Atwater. Oricum, fiind ordine de mărime de 1000 de ori mai mari una decât alta, ştim la ce ne-am referit şi putem fi îngăduitori. E vorba de kcal, kilocalorii dar le putem spune simplu şi « calorii » fără să greşim tare, dacă e vorba de o comunicare vorbită. Dacă scriem, da, putem fi atenţi să punem un k sau să scriem cu C mare. De preferat k. kcal.

Autor : Dr. Adrian Copcea.
Datele de contact sunt cele ale Centrului Medical Asteco : www.astecomedical.com, preferabil email.
Facebook: https://www.facebook.com/doctoradriancopcea

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s