Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Endotoxemia metabolică: un fenomen puţin cunoscut legat de consumul de grăsimi animale şi industriale

Scrie un comentariu

Cercetările moderne stabilesc numeroase şi complexe legături între nutriţie şi o serie largă de boli moderne – inclusiv bolile metabolice (obezitate, diabet), bolile neurodegenerative etc.. Alimentele joacă roluri complexe în organism, atât benefice (principalul fiind cel evident, de sursă de energie şi de nutrienţi) cât şi nocive, incriminate în diferite verigi ale bolilor. Foarte discutat este în prezent, în această logică, a efectelor negative, obişnuitul zahăr, dar şi alte substanţe au parte de o atenţie specială, mai puţin sau mai mult susţinută de date ştiinţifice solide: fructoza, glutenul, alcoolul, sarea, grăsimile, diverşi aditivi etc. Mai puţin discutat este felul prin care anumite grăsimi alimentare produc diferite efecte nocive în corp în afara legăturii cu ateroscleroza (depunerile de grăsime în vasele sanguine, cu risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic etc.). O serie din aceste efecte negative revin grăsimilor saturate (grăsimile animale) şi trans (industriale) prin mecanisme diferite de cele din ateroscleroză. Unul din aceste mecanisme este aşa numita “endotoxemia metabolică”, un fenomen de „toxicitate” mai complex şi puţin cunoscut al grăsimilor.

▪Endotoxinele sunt substanţe toxice specifice unei anumite familii de bacterii ( =bacteriile numite „Gram negative”), găsite în membrana lor. În corpul uman există endotoxine circulante, LIPOPOLIZAHARIDE (LPS) inclusiv la oamenii sănătoşi, ele provenind în principal din bacteriile intestinale. Concentraţia acestora este asociată cu diferite reacţii imune şi inflamaţie, fenomene obiectivate în numeroase boli, inclusiv obezitatea, diabetul zaharat, demenţele. Anumite componente alimentare au fost studiate prin prisma legăturii cu concentraţia acestor endotoxine şi obiectivarea unor semne de inflamaţie şi s-a ajuns la concluzia că substanţele cel mai mare impact sunt grăsimile saturate (grăsimile animale în principal) şi cele trans (grăsimi industriale prezente în diferite gustări, produse de cofetărie, patiserie etc.). Invers, grăsimile de origine vegetală declanşează mai puţin această creştere a LPS, măsurabilă prin concentraţiile din sânge, în particular în momentele postprandiale (după mese). Acest tip de modificare a concentraţiei endotoxinelor este numit „endotoxemie metabolică” prin antiteză cu endotoxemia specifică infecţiilor cu astfel de bacterii.

▪Una din implicaţiile practice ale unei astfel de legături potenţial nocive a grăsimilor de tip animal sau industrial este favorizarea unui tipar alimentar mai îndepărtat de ceea ce se numeşte „dieta occidentală” sau occidentalizată (Western diet) şi favorizarea unui tipar în care grăsimile animale „ocupă” mai puţin din dietă, aşa cum este dieta mediteraneană, în care uleiul de măsline este principala grăsime alimentară. Limitarea grăsimilor saturate şi reducerea la minimum a grăsimilor industriale trans fac parte din majoritatea recomandărilor actuale pentru o alimentaţie sănătoasă iar argumentele principale clasice, legate de riscul cardiovascular, sunt completate de astfel de mecanisme subtile care ar putea contribui şi la alte fenomene negative precum îmbătrânirea, deteriorarea cognitivă, starea inflamatorie specifică unor boli precum obezitatea sau diabetul tip 2 etc.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s