Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

În apărarea lui Despot. O Românie tristă

Scrie un comentariu

Recent a avut loc la Cluj-Napoca primul concert după lockdown, Viţa de Vie acustic în Piaţa Unirii. Regula: scaune la distanţă de 2 metri, măşti şi…cam atât. Un peisaj ciudat. Dar mie mi s-a părut a fi un fel de boboc de speranţă. Uite, se reia viaţa…mai timid acum dar poate încet-încet va reveni normalul care s-a întrerupt brusc…Apoi am văzut “normalitatea” României. Sub postarea lui Adrian Despot: multe, mult prea multe comentarii de tipul: “vai, ce mascaradă, îmi pare rău, iubesc Viţa de Vie dar eu la aşa ceva n-aş participa”. Nu, nu iubeşti Viţa de Vie. Iubeşti doar să te auzi părând deştept pe Facebook. Şi nici măcar nu pari.

Poate că mi s-ar fi părut doar o altă părere dar e mult mai mult de atât. Mesajele cu “eu n-aş fi mers să stau cu mască la un concert în aer liber” scrise EXACT sub postarea solistului care a susţinut concertul sunt mentalitatea unui segment de oameni care ar fi trebuit să fie ultima redută decentă din ţara asta. Dacă nici fanii Viţa de Vie nu-s oameni din “bula civilizată” atunci nu ştiu cine sunt. Şi nu spun neapărat sau exclusiv Viţa de Vie când spun asta, dar Viţa de Vie chiar mi se pare un exponent al unui anume tip de elită. Publicul e eminamente intelectual şi public de rock, publicul de rock a fost întotdeauna altfel. În bine. Sigur, nu e singurul public bun. Publicul de jazz e din aceeaşi familie. Publicul de muzică clasică la fel. Dar publicul de rock are ceva aparte. Are în el acea rebeliune frumoasă. Acea poezie paradoxală de dincolo de distors. Gândindu-mă la Despot şi Viţa de Vie nu pot să nu-mi amintesc de Colectiv când vine vorba de public de rock. De Colectiv şi de o lume care ar fi trebuit să se schimbe după Colectiv. În bine. Dar nu s-a schimbat. Despot a fost la Colectiv. A fost chiar unul din oamenii consideraţi atunci exponenţi ai valului de protestatari. A fost atunci şi la Cotroceni, pe post de “vocea străzii”. Mie mi s-a părut o decizie proastă dar…asta e, a fost decizia lui. Acum, la câţiva ani după, se vede treaba, a devenit o mare dramă să porţi o mască la un concert în aer liber…Oau. Am legat instantaneu concertul de ieri de Colectiv pentru că e tot pe fondul unei drame medicale. Unde e acel spirit post-Colectiv? Unde s-a dus? Cel în care era lumea revoltată pe România care nu ia măsuri, pe Româania care nu are spitale etc. Şi, uite, n-au murit arşi zeci de tineri de la un concert pe timp de Covid, era vorba doar să vă puneţi o mască. Atât. Cu Colectiv-ul eu n-am avut şi nu am o relaţie politică, nici măcar una filosofică, ştiu în ce hal suntem ca naţie. Ştiam şi atunci că nu va schimba nimic Colectivul, aşa cum ştiu şi acum că nu va schimba nimic Covid-ul. Am avut o relaţie personală cu Colectivul, aşa cum am şi cu Covid-ul. În Colectiv s-a dus Adrian Rugină, primul toboşar cu care am cântat pe o scenă, s-a dus şi Costi Ignat, toboşar la Teuton în vremurile copilăriei mele din Piatra-Neamţ…şi s-au dus… oameni ca mine. Oameni ca mine m-aş fi aşteptat să comenteze frumos acum, pe pagina lui Adrian Despot, într-un moment care aducea a speranţă. Iar mie comentariile lor îmi aduc la închiderea definitivă a oricărei speranţe. Şi am şi cu Covid-ul o relaţie personală. M-a prins medic cu mască pe toată perioada epidemiei. Am lucrat 6-7 ore pe zi cu mască, nu am trăit luxul de a comenta relaxat de pe o canapea referitor la mascarada de a purta o mască la un concert.

Ce găsesc aşa dezamăgitor la comentariile respective? Contextul. Sunt comentarii sub o postare a lui Despot. Sunt comentarii multe, prea multe, chiar fără greşeli gramaticale, care spun că trebuie să fii prost şi să participi la o mascaradă să stai aşa la un concert. Nu. Nu trebuie să fii nici prost şi nici părtaş la mascaradă. Trebuie să fii doar cetăţean cu bun simţ participant la un concert. Cei ce şi-au pus măştile şi le-au pus de dragul lui Despot, au vrut să-i fie aproape la un concert care vine după o dramă planetară. Şi i-au fost. Şi-au pus măşti şi au stat pe scaune pentru a întoarce din bucuria pe care le-au oferit-o artiştii de-a lungul anilor. E un schimb de recunoştinţă între artist şi public. Artistul oferă muzica. Publicul oferă aplauzele. Asta e şi asta trebuie să fie relaţia…Iar schimb de replici pe Facebook sub postarea de după concert nu e nimic. Nu e schimb de recunoştinţă. Nu e schimb de nimic. E doar strigătul penibil al unui mediocru care vrea să se audă spunând că masca nu are efect în astfel de condiţii. Aşa o fi. Te-ai auzit vorbind. Ai spus asta. Bravo. Şi ce-i cu asta? În afară de a-i jigni pe cei de acolo şi pe, vai, artiştii tăi preferaţi ce ai făcut? Nimic. Ţi-ai expus o părere medicală şi te-ai arătat a fi ceea ce eşti de fapt. Cel ce nu cumpără muzică, cel ce nu plăteşte un bilet la un concert pentru că “e prea scump”, cel ce n-ar da oricum bani pe artă. Cel ce nu dă doi bani pe cetăţeanul de lângă el, cel ce iese din când în când pe net, cu intelectualii, să o dea cu “schimbarea porneşte din noi”, cel ce înjură doctorii şi publică medicină pe Facebook. De tipul “masca n-are efect”. Cel ce se crede îndreptăţit. Cel ce se crede deştept, mai deştept ca alţii. Tu, cititorule care comentezi sub postarea lui Despot, eşti adevăratul aruncător de PET-uri. Replicile tale de pe Facebook sunt la fel de PET-uri ca alea din pădure. Nu eşti cu nimic mai deştept, mai entitled, mai nicicum.

Trist. Trist nu concertul. Tristă ultima bulă care ar mai fi trebuit să mai reprezinte ceva bun. Publicul Viţa de Vie. România e gata. Dar bravo, Despot, bravo Viţa de Vie. Aţi adus bucurie unei frumoase mâini de oameni care au venit să vă asculte. Aşa cum au fost ei, răsfiraţi şi cu botniţă.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s