Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Lecţia şi gustul remanent după emisiunea cu Olivia şi doctorul Craiu

Scrie un comentariu

S-a scris deja cam tot ce se putea scrie despre acea emisiune de la ProTV în care, în sfârşit, au stat faţă în faţă Olivia Steer, o fostă jurnalistă, remarcabilă prin volumul de energie investită în lupta anti-vaccin şi anti-alte diverse segmente din medicină, cu un medic pediatru, doctorul Mihai Craiu. Dar s-a scris la cald, eu voi scrie câteva lucruri la rece şi despre fenomene un pic mai largi decât Olivia Steer, o persoană charismatică din România, dar, altfel, o persoană oarecare în raport cu subiectele care o preocupă, multe din ele medicale, un domeniu cu care nu are altă tangenţă decât cititul din pasiune (o pasiune bolnavă, după părerea mea, eu cred că pasiunile trebuie să fie plăcute, pozitive, relaxante).

Fenomenul neîncrederii în medicină dar, mai larg, şi în experţi, ştiinţă etc. e suficient de amplu încât uşor afli că există, de exemplu, un procent colosal de persoane în Statele Unite care cred că pământul e plat. Nu avem aici un fenomen local cu vreo mare somitate care combate medicina, e un fenomen global de neîncredere în experţi. Olivia Steer are succes DOAR pentru că suficient de mulţi oameni tind să creadă mai degrabă ce spune o nespecialistă decât ce spun specialiştii. Olivia Steer, ca persoană, pe mine personal chiar nu mă interesează. Am exact zero sentimente faţă de ea: nici nu mă enervează, nici nu o admir pentru nimic anume, îmi e total neutră, e şi ea o persoană cu problemele şi pasiunile ei. Dacă un număr mult mai mic de oameni ar fi zis: “dar de ce m-ar interesa ce crede Olivia Steer, o jurnalistă, pe teme medicale?” atunci subiectul ar fi fost derizoriu, aşa cum ar fi fost, de fapt, normal. Dar nu mai trăim o astfel de normalitate. S-a ajuns aşa departe cu creşterea audienţei nespecialiştilor încât, în această frumoasă ţară civilizată, europeană, modernă, a noastră, cea mai importantă televiziune a organizat un fel de “dezbatere” între cea mai cunoscută nespecialistă din România pe tema vaccinurilor cu, probabil, cel mai activ, publicistic vorbind (pe lângă cariera propriu-zisă) medic pediatru, un specialist în a cărui parohie sunt, printre multe altele, şi vaccinurile. Pe această temă, a degradării locului experţilor, vă recomand un articol foarte frumos, pe scena9.ro: „cum am ajuns să ne credem la fel de deştepţi ca experţii”, scris de Ionuţ Sociu, e expusă foarte frumos evoluţia acestei neîncrederi, în timp, cu rădăcini chiar înaintea Internetului. E menţionat în articol şi efectul Dunning-Kruger, cel prin care nu-ţi dai seama că nu te pricepi la ceva, ba dimpotrivă, ai senzaţia că te pricepi chiar mai bine decât experţii. Revenind la emisiune: exact prin asta frapează ea de fapt: se confruntă un medic cu o nespecialistă, în văzul lumii.

Lucrurile simple ce ar fi fost de spus, la distanţă de emisiune, se sedimentează în timp, la o emisiune nu poţi face asta. În primul rând cred că cel care trebuia bombardat de la început cu întrebări era însuşi moderatorul, Cove. El trebuia supus unui mic tir de întrebări preliminar de către medic, referitor la CV-ul Oliviei şi postura din care e invitată. Dacă eram doctorul Craiu (deşi el a fost mult mai bun decât aş fi fost eu) aş fi început aşa: „domnule moderator, în ce postură aţi invitat această persoană în platou cu mine?” şi el ar fi spus: „păi în postura de persoană preocupată de vaccinuri”. Şi ar fi trebuit continuat: „dar de ce sunteţi aşa preocupată de vaccinuri?”. Şi apoi ea probabil ar fi continuat cu răul care se face prin vaccinuri, după care, ca la şah, ar fi trebuit să vină întrebările fireşti: „dar sunteţi vaccinată?”, „dar copiii Dumneavoastră sunt vaccinaţi?” etc. A şi fost lansată întrebarea cu copiii, iar  răspunsul a fost jenant: „a, asta e confidenţial”. Mai apoi ar fi trebuit lăsată emisiunea să curgă cu nişte întrebări iar în prima secundă în care Olivia ar fi făcut altceva decât să pună întrebări, de exemplu atunci când a emis ideea: „aluminiul e toxic” atunci eu n-aş fi dat nicio explicaţie, ca medic, ci aş fi continuat să pun eu Oliviei întrebări, frumos, calm: „la ce doză?”. „dar din ce postura discutaţi despre toxicitatea aluminiului? Ce cazuistică de intoxicaţii cu aluminiu aveţi? Că e foarte interesant! Cum s-a diagnosticat? Ştiţi care este antidotul la intoxicaţia cu aluminiu?” Etc. etc. Desigur, ce scriu acum e un scenariu post-hoc şi un pic ştiinţifico-fantastic. La propriu. Dar, de fapt, decursul firesc al emisiunii ăsteia (şi a oricăreia pe acest format) ar fi următorul: ori vii să pui întrebări, din postura de Olivia, o doamnă pasionată de siguranţa populaţiei, ori vii să expui nişte idei în care crezi cu tărie, dar dintr-o postură absentă. Dacă ai întrebări atunci le pui frumos, se deduce că te interesează şi răspunsurile. Dacă ai altceva decât întrebări, atunci expune-le cui vrea să te asculte şi eu mă retrag, că nu e nevoie de mine. Eu cam aşa aş fi făcut în locul doctorului Craiu. Dar, revenind pe Pământ, nu se ştie niciodată dacă îţi ies astfel de calcule în teren, e foarte posibil să nu-ţi vină să o întrebi tu pe Olivia despre toxicitatea aluminiului, în loc să îi răspunzi. Aşa cum e şi normal, îţi vine să întrebi tot doctorul. Iar „meciul” din anormala emisiune a arătat foarte ciudat şi non-verbal: ea stătea cocoţată pe un scaun, năpustită înspre doctor, mestecând gumă şi armată cu o carte, iar el stătea cumva proptit într-un scaun cu faţa la cameră, încercând să lege ideile importante într-o ambianţă total ostilă. Parcă era la examen, şi chiar răspundea foarte bine. Pe bună dreptate că mulţi l-au considerat un erou pentru asta.

Dar, revenind la tabloul mai mare, de ce să fie un doctor erou pentru o confruntare mediatică cu o doamnă oarecare? Chiar drăguţă sau isteaţă sau supărată sau influencer sau soţia lui Andi Moisescu fiind. Dacă, să zicem, vedeam emisiunea asta în Albania, fără subtitrare, şi ştiam că e cu o actriţă locală anti-vaccin şi un doctor pediatru, cum ni se părea? Păi ciudată, cu siguranţă. Indiferent de conţinut. Asta presupunând că în Albania rata vaccinării ar fi scăzut şi că vaccinurile oricum nu se produc în Albania (şi nici în România, din păcate). Şi, ca să pun un punct final pe i, emisiunea de fapt a fost pe un format de circ, chiar dacă medicul s-a descurcat bine.

Concluzionez cu o frază din articolul citat mai devreme. O expun din memorie, cu aproximaţie. „Un specialist îşi ştie domeniul, îi ştie slăbiciunile şi ştie care sunt cele mai mari greşeli pe care le poate face în acel domeniu şi le evită”. Asta un nespecialist nu ştie. Un nespecialist nu vede din toate unghiurile, nu are în minte balanţa dintre scenariul negativ şi scenariul pozitiv. Un medic asta face zi de zi. Asta e medicina, nu doar la noi, ci peste tot pe planetă. E o balanţă. Dacă, vreodată, ar fi de făcut o dezbatere reală, ea ar fi între doi specialişti, dintre care unul expune punctele forte ale vaccinurilor, unul expune punctele slabe. Sau ale oricărui domeniu, de la operaţiile de slăbit la antibiotice, de la vaccinare la eutanasie, de la efectuarea sau nu a unei coronarografii sau mamografii, de la orice la orice. La emisiunea cu Olivia întrebările bune nu s-au pus. Din fericire există cabinete medicale unde cei interesaţi le pot pune, din fericire există suficiente ţări civilizate de unde putem lua modele bune, din fericire încă mai există medici aici. Cred că ar fi rău dacă brusc ar dispărea, de mâine, toţi medicii din România. Iar medicii cu asta se ocupă, în cabinet. Nu la televizor. Internetul şi televiziunea, după părerea mea, nu sunt pentru medicină. Că unii aleg să iasă din cabinet şi să scrie sau să vorbească în public, e o alegere personală, nu e o obligaţie de niciun fel. Şi, iată, unii o fac şi în condiţii foarte rele. Bravo doctorului Craiu şi să sperăm că e ultima emisiune pe acest format pe care o vedem în România. Mie mi-a lăsat un gust amar. Dacă la următoarea dezbatere medicul nu se descurcă aşa bine?…

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s