Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Mesaj mincinos şi ipocrit postat de un medic pe Facebook. Dar, pe lângă asta, câteva idei importante

2 comentarii

Zi obişnuită. Mergi la serviciu, vii acasă, la un moment dat deschizi Facebookul ca de obicei, te întâlneşti virtual cu prietenii, vezi ce glume s-au mai pus, ce poze, ce idei mai circulă. Vezi, de exemplu, că Sinead o Connor s-a convertit la Islam, îţi aduci aminte de filmuleţul postat de ea acum câţiva ani, un filmuleţ sfâşietor cu o depresie. Mai vezi maşini, poze cu Bucureştiul vechi, articole cu traficul din Cluj, în fine, ce urmăreşte fiecare. La un moment dat, într-un astfel de context obişnuit şi, de obicei, relaxant îmi apare o distribuire cu postarea unui medic care, desigur, după scandalul Sanador găseşte de cuviinţă să explice cât de nasol e sistemul privat, în general. Unul din ăia care când vine vorba de Colectiv se ascunde dar când vine vorba de o problemă în sistemul privat hop în prima linie la postări. Postarea e ceva de genul: “Mă duc la privat, că e curat” (titlu). “În ce priveşte tragedia de la Sanador am să fiu oarecum incorrect politic, încercând să clarific câteva lucruri: 1. cu rare excepţii, în sistemul privat din România lucrează cu normă întreagă medici care nu au reuşit să se integreze în spitalele publice, nu au reuşit să câştige concursurile pentru ocuparea posturilor din spitalele de stat. Printre ei sunt mulţi foarte buni, asta şi pentru că pregătirea din rezidenţiat este de nivel înalt, o dovadă în plus fiind faptul că medicii noştri tineri sunt extrem de apreciaţi în clinicile din străinatate în care lucrează”…(sursa: Facebook) şi apoi tot felul de argumente care nu mă mai interesează, asta pentru că e prea spectaculos paragraful ăsta şi deja mi-a pierdut interesul pentru ce ar mai avea de zis în rest.

Citind paragraful de început, eu medic cu normă întreagă în privat, mă recunosc drept ăla care “n-a reuşit să se integreze în spitalul public şi n-a reuşit să câştig concursul pentru ocuparea postului din spitalul de stat”, dar totuşi m-a pregătit bine UMF-ul şi s-ar putea să  mă aprecieze străinatatea şi, de fapt, poate sunt printre ăia foarte buni din privat. Da, e greu de înţeles pentru că e o harababură totală, aşa că să le luăm pe liniuţe:

1. “Doctorii din privat sunt cei care n-au reuşit să se integreze în spitalele publice şi n-au luat examenul pe post”. FAPT: la examenul pe posturi în spitalele de stat din România, verificabil, concurenţa e aproximativ de 1,01 pe 1 loc. Adică 101 candidaţi pe 100 de posturi. De ce oare să fie aşa? Sigur că ştim răspunsul, noi ăştia care mai ştim cum e cu România. Şi să explic şi eu. Deci, Gigel (aşa o să-i spun în continuare acestui doctor, metaforic), dacă tu ai luat postul ăla de la stat cu vreo concurenţă mare, te rog spune-ne câţi contracandidaţi ai avut la post şi cum îi cheamă. Hai să ghicim. N-ai avut niciun contracandidat. Am ghicit. Prietenii ştiu de ce. Şi te mai rog eu, doctor din ăsta care “n-a reuşit să ia examenul pe post”, să-mi trimiţi lista cu examenele pe post pe care le-am picat. Aşa, spre o bună informare a publicului. Ale mele şi ale altor doctori. Sau hai, nu al meu, trimite-ne te rog 3 nume de doctori care au picat examenul pe post la stat, în România, în orice oraş din România. A, grea solicitare. De ce? Păi pentru că de obicei concurenţa e un post – un candidat. Şi uite aşa ţi-a picat argumentul, pe cifre.

2. “Printre ei sunt mulţi foarte buni, pentru că pregătirea în rezidenţiat e bună”. Auleu. Deci sunt medici foarte buni în privat? Parcă rataseră examenul pe post…?!?! Sau erau buni doar în rezidenţiat, că e bună pregătirea în rezidenţiat (?). Nu prea se leagă, Gigel. Or fi excepţii ăia buni, asta o fi. Sunt cei pregătiţi la UMF. Vai, dar stai, TOŢI sunt pregătiţi la UMF, că aşa se ia diploma de medic. Iar nu se leagă. Spuneai că eşti doctor? Cam cum îţi ies diagnosticele?…

3. “Medicii sunt bine pregătiţi în rezidenţiat, dovadă că sunt apreciaţi în străinătate”. Nu, Gigel. Eşti complet pe arătură. Hai să explic un pic celor ce nu sunt familiarizaţi cum stă chestia cu pregătirea în rezidenţiat. Rezidenţiatul se face în spitalele româneşti, în care se face medicină românească. Dacă faci medicină românească şi te duci cu ea în Germania sau Franţa, ghici ce. NU eşti apreciat. Că n-ai cum. N-ai în Franţa medicina din spitalele româneşti şi invers. DAR. Ajungi acolo, ca medic PROST pregătit în România, că n-ai cum să fii bine pregătit în medicină dacă ţara n-are medicină bună, şi ÎNVEŢI acolo medicină. Şi ghici ce. Medicii români sunt şi foarte harnici, şi motivaţi (că de aia au plecat la normalitate, din spitale în care “nu s-au adaptat”…ce banc bun…) şi ÎNVAŢĂ REPEDE. Noi, românii, chiar prindem repede, e o calitate nativă. Din asta se trage, nu din pregătirea din rezidenţiat. Ai vrut tu să spui pe Facebook că predai bine studenţilor, altfel nu se explică, şi că dacă nimeresc în străinătate sunt buni iar dacă nimeresc în privat sunt proşti. Asta ai spus. Ştii ce e dramatic? Că medicii români din străinătate nu sunt primiţi în ţara asta să “se adapteze” lângă tine, în spitalele de stat. Prietenii ştiu de ce. Şi tu ştii de ce.

…Şi pun eu pe Facebook o captură din postarea lui Gigel ăsta şi mă întreabă cineva: “păi cum sunt doctorii din privat? Buni sau răi? Că nu se înţelege”. A, şi mai are una subtilă, “cei cu normă întreagă la privat” sunt naşpa, deduc că ar fi ok cei cu normă parţială. Adică, mai pe scurt, doctorul ăsta probabil e la stat, predă la UMF şi are un pic de normă la privat. Şi e bun, s-a adaptat în spitalul de stat şi a luat postul. Păi da, din postura asta ce bine pică să sari în schemă la scandalul Sanador. Când a fost Colectivul unde erai? Cu spitalele alea minunate de stat? Care, ghici ce, sunt populate, pe lângă Gigei ca tine, ŞI de oameni minunaţi. Dar, în mod real, există probleme de sistem şi la stat, nu doar la privat unde sunt proştii care n-au luat postul ocupat de tine. Orice pacient care a fost la stat, poate chiar la tine, ştie asta, oricât încerci tu să denigrezi colegii din privat şi să te pui pe tine în postura de “medic mai bun”. Nu eşti mai bun, Gigel, după cum ai scris pe Facebook eşti un mediocru dacă simţi nevoia să-ţi calific colegii din privat drept un fel de “second-hand”.

În încheiere un argument mult mai bun şi mai detaşat. Îmi scrie un prieten: “e ca şi cum m-aş stresa eu acum, programator în privat, că zice unul că programatorii buni sunt ori la stat ori în străinătate”.

În încheiere concluziile mele:
1. Nu, pregătirea în rezidenţiat nu e bună, că n-are cum să fie bună dacă medicina în general nu e bună. E cum e. Aşa cum e medicina românească, acolo e limita superioară a ceea ce ar putea fi pregătirea. În realitate e chiar mult mai rea pregătirea în raport chiar cu medicina care se face.
2. Medicii români din străinătate nu sunt buni pentru că le-a predat Gigel aici, sunt buni pentru că sunt foarte inteligenţi, harnici, se adaptează şi învaţă repede. Medicina pentru care sunt apreciaţi e cea pe care o fac acolo, nu cea pe care au învăţat-o în România. Să fie clar asta.
3. Medicii care încă mai sunt în România în privat sunt cei care n-au vrut să meargă în străinătate şi n-au avut ocazia să lucreze la stat, nu cei care „au picat examene la stat”. Asta e o minciună gogonată. Eu unul n-am avut ocazia să pic nici un examen la stat şi, să afle şi Gigel, mie nu-mi place să pic examene. Am picat unul singur, la şcoala de şoferi proba practică, acum foarte mult timp. La medicină niciodată. Şi, uite, profesez în privat normă întreagă, spre dezamăgirea ta şi a altora ca tine.
4. Sunt medici minunaţi la stat, sunt medici minunaţi şi la privat. Sunt medici mizerabili la stat, sunt, posibil, medici mizerabili şi la privat. Sunt mediocri în ambele tabere. Sunt de toate felurile în toate taberele. Asta e toata clasificarea corectă.
5. Cu scuze pentru cititorii mei care n-au chef de tensiuni, pare aiurea că „doctorii se ceartă între ei” pe net, dar parcă îţi vine să reacţionezi, fie şi într-un colţ mic, când un medic de la stat expune ideea că medicii de la privat sunt nişte medici de mâna a doua. Şi, între timp, încerci să strecori ideea că tu, care predai la universitate şi lucrezi la stat, eşti un medic de prim rang. Nu eşti. Eşti un medic oarecare. Pacienţii şi colegii ştiu să te judece corect, chit că eşti mare postac pe Internet.
Iar concluzia finală e că dezastrul din ţara asta nu vine doar din sărăcie, doar din corupţie, doar din conjucturi de nu ştiu care. Vine din calitatea umană proastă a multora din cei care ar fi trebuit să fie altfel. Eu unul n-aş vrea să-i fiu pacient doctorului ăsta. Din fericire există mulţi alţii cu siguranţă mult mai pregătiţi şi mai de calitate decât el. Şi la stat, şi la privat. Salutări cu drag tuturor medicilor minunaţi cu care colaborez în viaţa de zi cu zi, fie ei la stat sau la privat.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

2 gânduri despre „Mesaj mincinos şi ipocrit postat de un medic pe Facebook. Dar, pe lângă asta, câteva idei importante

 1. Aș vrea să completez un pic comentariul tău, care este foarte pertinent și la obiect…
  Sunt și eu un medic care lucrează full time doar în privat și care nu am participat la nici un examen pe post, deși am avut posibilitatea să particip la unul cu concurență zero…-)

  Cu riscul de fi înjurat de unii colegi, „mai bine pregătiți” ,care lucrează la stat, voi aduce câteva argumente în favoarea celor care ” nu au fost așa bine pregătiți” pentru a obține un post la stat:

  Luând în considerare măririle de salariu din sistemul sanitar de stat, efectuate de guvernarea curentă, care , deși binevenite, sunt total ne-sustenabile pe termen mediu și lung, aș dori să facem niște mici comparații…

  Marea majoritate a colegilor care lucrează exclusiv la stat au acuma salarii care depășesc 10.000 lei/net pe lună, pe lângă care, deși mai puțin ca înainte, mai pică și niște plicuri, în condițiile în care peste 90% din ei pleacă din spital la ora 14.00!

  Un medic care lucrează exclusiv în privat, ca să facă acești bani într-o lună, trebuie să lucreze de dimineață până seara, adică trebuie să vină pacienții la el, dispuși să plătească pentru serviciile lui. În momentul de față, la stat, indiferent câte externări faci, adică câți bani aduci spitalului (prin acumularea de puncte DRG), ai același salariu…Eu știu medici, care dealtfel, ca și doctorul Gigel, au o părere foarte bună despre ei și fac 3 externări pe lună, adică aduc spitalului 5-6000 lei/lună, deși spitalul cheltuie pentru salariul lor brut aproximativ 20.000 lei/lună.
  Aducând exemplul de mai sus voi risca să afirm că o foarte bună parte dintre colegii care lucrează la stat nu își merită banii, adică nu produc pe cât câștigă!
  Aici putem da vina și pe sistemul public de sănătate, care plătește puțin pentru punctul de DRG , dar îl putem înțelege, căci trăim într-o țară săracă…Însă chiar dacă ar plăti mai bine casa de asigurări spitalele per caz rezolvat, să faci 3 externări pe lună este o lipsă de bun simț față de colegii care fac 30 de externări pe lună și iau același salariu ca și doctorul Gigel.

  În concluzie:

  1. Cel mai profitabil sistem din punct de vedere financiar pentru un medic în România rămâne în continuare sistemul de stat +/- opțiunea de a merge după masă la privat. Din păcate , sunt avantajați în special cei mediocri, care primesc aceiași bani pe care-i iau cei care muncesc cu adevărat.

  2. Nici un medic care lucrează în momentul de față la stat, cu toate lipsurile aferente (materiale, medicamente, aparatură, etc.) NU ar fi dispus să se mute să lucreze la privat, unde să câștige procent din cât încasează! Deși, dacă am fi corecți, acest mod este cel mai bun barometru pentru a vedea în primul rând pentru tine cât de valoros ești… Adică câți pacienți ar fi dispuși să renunțe la dreptul lor de a fi consultați gratuit cu bilet de trimitere într-o instituție medicală de stat și să vină la tine, pentru a plăti cu banul jos consultația ta?
  Cred că această ultimă întrebare ar fi bine să fie inclusă într-un test de autoevaluare pentru medici care au o părere „ușor supraevaluată” legată de persoana lor…
  3. Ca fapt divers, dacă am face un mic calcul, lucrurile stau cam așa…Un medic din privat, care nu are cabinetul lui (adică marea majoritate), ca să câștige echivalentul unui salariu brut pe care îl are un coleg de la stat, ar trebui să producă minim 1500 lei/zi. Din banii ăștia se scade comisionul lui , să zicem 50% și rămâne cu 750 lei/zi. Dacă înmulțim 750 lei/zi cu 20 de zile lucrătoare = 15.000 lei lună, bani pe care îi ia pe PFA sau pe SRL. Dacă ar fi să scădem o impozitare de minim 36% pe PFA (5400 lei) rezultă că 15.000-5.400= 9600 lei net/lună, deci tot mai puțin ca la stat…
  4. Părerea mea este că un medic, care reușește să vadă minim 200 pacienți pe lună, care să scoată din buzunar minim 150 lei (având opțiunea de a avea o consultație gratuită la stat), are o valoare profesională mult mai mare decât un alt coleg de-al lui, cu salariu gata servit de la stat, pentru care nu are nici un target minim de pacienți din partea managementului spitalului.
  5. Există , în mod evident și mulți colegi foarte buni la stat, care sunt convins că ar fi căutați și în privat, dar, repet…la stat e mai bine dpdv financiar din toate punctele de vedere…;-)

  Apreciază

  • Absolut corect şi consistent întreg comentariul. Mulțumesc mult pentru completări. Exact ăsta e calculul, singura discuție ce lasă loc de continuare e cuantificarea serviciilor de spital, acolo e mult mai complicat, într-adevăr. Dar, per total, raportul de forțe e ciudat atunci când la stat e mai bine decât la privat. La calcului cu cabinetul privat n-am reținut bine dacă ați calculat şi asistenta, obligatorie prin lege cu 8 ore/zi. Dacă se ia in considerare si ea, la un decont de 15.000, să zicem, minus 3000-3500 asistenta (salariu+dări), rămân net medicului mult mai puțin.

   Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s