Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

De ce nu e bun argumentul: “eşti medic nutriţionist dar n-ai făcut nutriţie în facultate, asta înseamnă că nu te pricepi la nutriţie”

Scrie un comentariu

Nu pot să nu scriu pe ideea asta, mi se pare foarte distractivă şi chiar cred că merită expusă odată clar şi apăsat. Mai precis. Nu rare sunt discuţiile (pe Facebook, la întruniri şi pe unde mai au loc discuţii) în care sare ca dintr-o sticlă de şampanie argumentul: “ăsta e medic nutriţionist, n-a făcut nutriţie în facultate, rezultă de aici că nu ştie nutriţie!”. Oau, staţi uşurel, să lămurim. Eu sunt exact medic nutriţionist, din ăsta care n-a făcut nutriţie în facultate şi mărturisesc că auzind astfel de discuţii aproape intru în pământ de ruşine că sunt ce sunt. Adică e de-a dreptul un handicap să ai titlul de medic nutriţionist? Păi hai să răspund cu prima replică ce merită rostită la argumentul ăsta: “aşa e, n-am făcut nutriţie în facultate, dar tu câtă nutriţie ai făcut la Politehnică?” (zic şi eu o facultate la întâmplare). Şi apoi detaliul numărul doi cu care continuă acest tip de discuţie, foarte îndrăgit de nutriţioniştii-wannabe-fără-titlu-şi-stresaţi-de-cei-cu-titlu: “păi cursurile alea ale voastre sunt foarte proaste”, adică ce se predă pe la medicină, în rezidenţiat, la facultăţile de nutriţie-dietetică, la mastere şi pe unde se mai predă nutriţie. Aşa, şi? Aş întreba eu, direct şi din nou: sunt mai bune cursurile de nutriţie de la Politehnică? Asta pentru că discuţia din subtitrare e de fapt: “eu sunt un inginer pasionat de nutriţie, citesc netul din pixel în pixel pe când nutriţionistul ăsta are nişte cursuri proaste în bibliotecă”. Păi, nu zic, or fi cursurile proaste, chiar jalnice, iar tu, inginerul sau ce eşti tu, citeşti de pe net chestii ca lumea, actualizate. Dar de unde şi până unde se poate de aici deduce că un medic nu poate porni şi el un Google? De unde ai concluzionat că imediat ce vine vorba de nutriţie se duce doctorul direct la valiza din debara să caute notiţele de la cursul ăla nasol din anul 1998? Ce sursă anume are un nutriţionist fără nicio calificare pe care n-o poate accesa un medic?…

Atât despre discuţia asta. Nu e, dragi nutriţionişti-wannabe care vă chinuiţi să transmiteţi ideea că “medicii studiază după cărţi învechite”, avem şi noi net, putem şi noi citi tot ce citiţi voi. Ba chiar e posibil, pe alocuri, să înţelegem un pic mai bine. A, că există nutriţionişti cu diplomă care nu sunt formidabili, cu siguranţă. Dar asta în niciun caz nu înseamnă că a nu avea diplomă e, în vreun fel, vreo calitate în plus.

Dacă mai auziţi pe undeva discuţia, daţi-le celor ce vin cu ideea asta linkul către articol. Cred că e suficient de logic.

P.S. nimic de reproşat Politehnicii, nimic de reproşat tuturor celor ce-şi ştiu locul. Ţinta articolului sunt cei ce vin cu argumentul cursurilor proaste. Nu ţine. E suficient net pentru toată lumea.

Publicat: 19 octombrie 2018. @adriancopcea.com

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s