Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Alo? Emisiunea “Vorbeşte lumea”? Un pic mai uşor cu nutriţia. Domnul doctor nutriţionist vegetarian nu e nici doctor şi nici nutriţionist, e doar vegetarian.

Scrie un comentariu

Nu ştiu de unde să încep. Hai să încep cu scuze către prietenii de la ProTV, postul în ansamblul lui cu siguranţă nu e de vină pentru faptul că un producător gugăleşte nutriţionişti români cu cuvintele nepotrivite. Apoi să spun că după ce am butonat prin înregistrarea emisiunii cu domnul “Dr.” Virgil Stroescu m-am gândit că, totuşi, era bună legea aia cu neinvitatul persoanelor necalificate în emisiuni…

Să nu cădem totuşi în dramă. E un share pe Facebook la “Vorbeşte lumea”, ediţia cu nutriţie, lumea efectiv e încântată de domnul din emisiune. Înţeleg că a zis că mâncarea vegetală e vie şi tocmai îl întreabă un cititor dacă mai e vie chiar dacă a fost tăiată. Apoi altul îi raspunde că, în orice caz, e “mai vie” decât hrana animală. Apoi altul îi zice: “stai mă un pic, dacă roşia stă în bucătărie se mai coace un pic, deci e vie, ia încearcă cu o carne”. Apoi primul îi explică că e ceva cu pigmentul, nu a înviat roşia. Dialogul ăsta e mai mişto decât emisiunea în sine.

Revenind. Domnule Cove, introducerea aia cu “l-am invitat în emisiune pe domnul X, doctor în ştiinţe medicale” nu l-a transformat brusc în mare autoritate în nutriţie. Nici în doctor, în sensul de medic. Nici în nutriţionist. E doar un doctorat, cine ştie în ce. Şi scuzaţi că întreb, dar ditamai echipa de ProTV s-a mulţumit cu “posesor de doctorat” şi colecţia de iutuburi a domnului să rezolve atât de importantele enigme ale nutriţiei planetei? Da, s-a mulţumit. Şi ceva încă mai mişto, domnul a prezentat în emisiune o carte. La vreo oră distanţă, cu maximă tristeţe explică cineva într-un comentariu de Facebook: “vai, n-a trecut o oră de la emisiune şi s-a epuizat stocul de carte”. Mai rău ca la Metallica 2019. Păi atunci zi, domnule Cove, “am invitat în emisiune un influencer”, măcar să fie cinstită treaba. Nu “domnule doctor”. ‘Tui pehaşdeul lui.

Şi încheiere. Dacă vedeţi la televizor un doctor vegetarian nutriţionist, nu vă ciuliţi prea tare urechile. E doar un domn care povesteşte frumos şi e pasionat de una-alta. Ca noi toţi…

P.S. limbajul din articol e intenţionat. Ştiu să vorbesc şi elevat şi serios. Dar nu se potrivea cu articolul. Vorba aia: n-am început eu.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s