Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Adevărul despre “Adevărul despre cancer” şi nişte paranteze conexe

Un comentariu

Mi-au tot apărut într-o vreme reclame sponsorizate pe Facebook la serialul “The Truth about Cancer”. E un serial de “demascare” a marilor afaceri cu sănătatea omului, prin medicamente care îl omoară, scrise de medici corupţi etc.etc., asta în timp ce remediul era simplu şi ieftin. Vă sună cunoscut. Eu nu am, de obicei, răbdarea de a comenta genul ăsta de a face “documentare” şi cărţi şi articole, însă cineva de la sciencebasedmedicine.org a avut. Nu degeaba ci pentru că serialul în sine e un “best-seller” sau cum se spune în cazul serialelor. Am avut răbdarea să scriu cândva despre Studiul China, mi-am promis să nu repet des astfel de experienţe. Recidivez acum pentru jumătatea de oră cât scriu articolul, dar nu insist.

Încep direct cu linkul către articolul “’The Truth About Cancer’ Series Is Untruthful About Cancer”, eu voi scurta mult şi voi spune ce am eu de spus pentru cei ce au de auzit. Mai mult, mărturisesc, sunt fascinat de partea de marketing şi vânzări pentru astfel de produse media decât să simt vreo revoltă sau cine ştie ce supărare că lumea e cum e. Best-sellerurile astea există pentru că exploatează magnific potenţialul de cumpărături al omului, şi pe undeva, dacă nu e imoral, e chiar de apreciat aşa ceva şi chiar de studiat la facultăţile de publicitate. Se pare că există o interesantă motivaţie psihologică a consumatorului de teorii ale conspiraţiei (recunosc, unele le consum şi eu): cititorul se pare că se autoflatează descoperind ştiinţa superioară ascunsă în astfel de materiale şi destinată unor aleşi, nu chiar orişicui. Există, cu siguranţă, sintaxe câştigătoare pentru a duce astfel de “cărţi de revelaţii” la nivelul de succes la care sunt duse. De exemplu porneşti de la ideea că medicamentele costă bani (o realitate). Apoi lipeşti diferite idei care, puse lângă nişte lucruri adevărate, prind şi ele aerul de adevăr. Iese, la un moment dat, la iveală conspiraţia. Şi apoi ajungi la “de fapt nu cancerul omoară, ci chimioterapia” şi aterizezi în final, total aiurea, la un suc de morcovi. Înţeleg că aşa e serialul cu “adevărul despre cancer”. Sau, ca să nu minimizez teoria generală, la ceva ce lumea vrea să audă cu justificări solide şi spuse obligatoriu cu un aer conspirativ. Conspiraţiile cu iz medical sunt, cred eu, din start pe o pistă de succes, lumea în general găseşte subiectul „medicină” interesant. Să spun, pe acelaşi relaxat ton, că n-am pe nimeni de acuzat dintre consumatori, şi eu sunt candidat la a pica în plasă în domenii la care nu mă pricep. Tot ca paranteză şi legat de succesul articolelor medicale cu mari descoperiri şi mari conspiraţii, vreo doi ani de zile pacienţii m-au întrebat dacă e adevărat articolul cu “operaţia care vindecă diabetul scoţând grăsime de pe pancreas”. Cine s-ar fi supus la o liposucţie pancreatică n-am idee, dar zeci de pacienţi au citit articolul şi m-au întrebat. A fost fascinantă perioada respectivă, cred că a fost cel mai de succes articol “medical” din România ultimilor ani.

 

Revenind la “The Truth About Cancer. A Global Quest”, se pare că serialul aruncă un lung set de verdicte, de la “chimioterapia nu vindecă cancerul ci îl stilmulează” la “turmericul, resveratrolul şi ceaiul verde sunt mai bune decât chimioterapia” (nu sunt) şi mari conspiraţii ale Big Pharma cu Big Press, Big Governments şi alte Big-uri. Big Pharma, cred eu, e Big pentru că medicamentele rezolvă probleme, sunt prescrise, pacienţii le iau iar guvernele le plătesc/compensează. Adevăratele discuţii sunt legate de costuri şi problemele pe astfel de teme chiar sunt reale. Dacă n-am scris încă, urmează să scriu despre probema insulinelor în Statele Unite şi faptul că mulţi nu-şi permit o insulină bună pentru că nu e acoperită de asigurare şi-şi cumpără o insulină mai rea de la supermarket, pentru că e singura pe care şi-o permit. Ca să nu alunec înspre alte teme: subiectul costurilor ar fi lipsit de orice obiect dacă nu ar avea o bază, baza fiind că medicamentele aduc bine oamenilor. Am un argument foarte elocvent pentru toate discuţiile de genul ăsta: insulina. Fără insulină un copil cu diabet tip 1 moare, cu insulină trăieşte. Şi insulina are, şi ea, sau poate avea efecte secundare. De exemplu hipoglicemia. În astfel de termeni se pune, în mod real, problema. Iar insulina costă. Cineva a descoperit-o, cineva o testează, o produce. Dacă cineva poate să-mi explice cum un om poate lua un medicament care nu îi face niciun bine dar îi face rău, eu sunt dispus să ascult.

Legat de argumentul efectelor secundare, un ultim paragraf. Un pacient semnalează rapid răul făcut de un medicament sau nu-l mai ia pur şi simplu. Există, desigur, o diversitate de situaţii. Există, într-adevăr, şi situaţia chimioterapiei şi a altor tratamente ce pot avea şi chiar au efecte secundare în contrabalanţă cu binele făcut. Asta face parte din medicină. E EXACT medicină. Cineva pune în balanţă şi contribuie la faptul că un tratament e scris de un medic, urmat de un pacient şi compensat de un sistem de asigurări. Medicina are de-a face, e de spus clar, nu doar cu medicament, binele făcut, efectele secundare,  costurile, sistemul de asigurări, ci şi cu încrederea pacientului în medicină şi în medicul care prescrie tratamentul. A şti faptul că medicamentele au sau pot avea efecte secundare şi a echivala asta cu “medicamentele fac rău, mai bine să nu le luăm” e o mare eroare de raţionament. Pe care, în realitate, majoritatea oamenilor nu o fac şi se consultă cu un medic. Sau doi. Sau trei. Apoi există şi alte tipare de oameni. Sunt oameni care urmăresc astfel de seriale şi le cred şi nu mai cer părerea niciunui medic. Şi mai sunt cei care urmăresc astfel de seriale, cred pe jumătate dar îşi iau decizia finală tot consultându-se cu un medic. Ce, de fapt, încurcă toate seturile astea de oameni e impresia pe care o lasă unele cărţi şi materiale: că ar fi făcute de mari specialişti. Ele amestecă magistral elementul “medicină” cu elementul “încredere”: aduc fix ceva cu iz de medicină ca argument pentru a combate medicina. E o fascinantă gândire în buclă. Una peste alta, se pare că serialul “The Truth about Cancer” ocoleşte cu brio specialiştii oncologi care, poate, ar fi avut nişte lucruri de spus, şi plasează în postură de mari experţi diferite personaje care, poate, nu sunt mari experţi. Poţi strange pentru un astfel de serial vreo 20-30 de oameni cu iz de mari experţi, te şi poate impresiona, probabil, cum se succed ei în cadru, care mai de care. În realitate, însă, mai sunt zeci de mii de oncologi pe care producătorul nu i-a întrebat nimic.

În altă ordine de idei, în 2018 s-a luat Nobel-ul în medicină pentru imunoterapia cancerului cu “checkpoint inhibitors”, tratament ce a vindecat inclusiv cancere grave cu metastaze şi a generat impresionante cifre pozitive în numeroase tipuri de cancere. Cu siguranţă sunt şi oameni care citesc şi aceste articole. Că sunt şi cei care renunţă la tratamentele “alopate” pentru nişte sucuri, e adevărat şi asta. Poate nu o fac cu rea intenţie, poate ei cred că îşi fac bine sau că medicii vor să le facă rău. Cine ştie. Dar chiar pot face mult rău diverse personaje care, din convingeri individuale, recomandă altora să nu meargă la medic şi să nu-şi ia tratamentul. Întotdeauna m-am întrebat dacă oamenii ăştia chiar nu au niciun fel de remuşcări. Cred că nu au. În timp ce scriu îmi dau seama că acesta e cel mai inutil articol pe care l-am scris vreodată. Sigur cei ce au încredere în medicină o au şi după articolul ăsta, şi invers.

Cam asta aveam de spus pornind de la “Adevărul despre Cancer”, de fapt despre ideile care îmi vin când aud de seriale din astea. Medical vorbind, e foarte frumos explicat în articolul pe care l-am citat că “Adevărul despre cancer” e cam neadevărat. Mai româneşte spus, e un fake. Dar, hollywoodian vorbind, o fi o capodoperă. Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Eu unul nu sunt curios să-l văd. Da, ştiu, e superficial să comentezi un film fără să-l vezi. Dar e simplu să explici de ce nu vrei să mergi să-l vezi. Poate nu îţi place genul.

https://sciencebasedmedicine.org/the-truth-about-cancer-series-is-untruthful-about-cancer/

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Un gând despre „Adevărul despre “Adevărul despre cancer” şi nişte paranteze conexe

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s