Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Eu sunt din cei care şi-au permis să nu guste caricatura

Scrie un comentariu

Va să zică o caricatură din Charlie Hebdo prezentând-o pe Simona Halep cu cupa Rolland Garros şi spunând “fiare vechi luăm” (mai precis “ferraille ferraille”) a ajuns să fie interpretată în diferite maniere care mai de care. De exemplu:
1. Caricatura e despre francezi
2. Caricatura e o fină critică la închistarea în stereotipii
3. Oricine a crezut că e doar un banc banal e un îngust la minte
4. Nu e Simona Halep
5. E de fapt Gabriela Firea

Astea sunt din gama elevată, cu scenariu lung. Gen: “ceci n’est pas une pipe”, zice unul din adepţii viziunii elevate, domnul Mihai Şora.

Din gama inversă, a oamenilor mai simpli, ca mine, ar fi cam astea:
6. E un banc prost făcut prin libera asociere dintre naţionalitatea Simonei, metalul din cupă şi ştim noi cine.
7. E un banc bun făcut prin libera asociere dintre naţionalitatea Simonei, metalul din cupă şi ştim noi cine.

Acum, după tsunami-ul publicării şi faptului că unii din noi suntem susceptibili la ofensă de către un ziar de ofensă (dixit Eftimie.net, şi am marcat cel mai bun rezumat) au apărut de fapt tabere care mai de care. Din ele mi se par absolut decente cele în care ne putem împărţi aşa: “ne putem / nu ne putem ofensa că ne asociază lumea pe noi, românii, cu ştim noi cine”, “găsim / nu găsim bun bancul” etc. Toate normale. Clasificarea: “găsim / nu găsim justificare pentru oribilul atentat din 2015” nu e pentru oamenii normali la cap. Nu există nicio justificare pentru oribilul episod care a generat valul de “je suis Charlie”. De asemenea o impărţire decentă în tabere ar fi: “imi place / nu-mi place ce fac cei de la Charlie Hebdo în general”. Mie unul nu-mi place. De exemplu “caricatura” cu italienii morţi la cutremur şi desenaţi între dărâmături drept “lasagna” mi se pare o tâmpenie fără umor şi total indecentă. A, şi mai sunt tabere: unii au agreat ideea boicotului prodselor franţuzeşti, alţii au dat steluţe mici paginii de Facebook CH etc.etc.

Totul rezonabil deocamdată cu o singură excepţie. Există o tabără pe care chiar o găsesc indecentă: sunt unii care efectiv nu pot accepta ideea că unii dintre noi avem dreptul să ni se pară o mizerie acea caricatură. E tabăra intransigenţilor cu pretenţii. Conform lor, vizualizând caricatura, cu toţii ar trebui să fim obligaţi la idei complicate, nu cumva, Doamne fereşte, să credem că ăia au scris de fapt “românii sunt nişte cocalari”. Dacă nu aderăm la subtilele lor scenarii suntem nişte proşti.

Adică, mai pe româneşte, mie mi se pare că în mintea ăstora tot episodul ăsta e ca şi cum te înjură unul şi-ţi zice: “eşti român donc eşti un hoţ” şi tu ar trebui să reacţionezi aşa: “oau, ce amuzant şi fin banc despre francezi, abia aşteptam să le atace cineva stereotipurile”…

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s