Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Mesaj pentru cei ce urăsc medicii şi medicina

Scrie un comentariu

Ciudăţenia asta numită Internet şi Facebook mă face să văd negru pe alb mesaje pline de ură scrise de oameni împotriva medicilor, tratamentelor etc. Ok, medicina are limite. A murit şi Steve Jobs de boală, au murit destui. Au şi trăit destui, dar se cam trece peste asta. Dar să zicem. Şi scriu oamenii ăştia pe Facebookul românesc plini de ură la adresa medicinei “alopate”, la adresa conspiraţiilor, a afacerilor cu pastile care sunt produse să omoare oameni (de parcă aia care fac pastile n-ar vrea să le vândă cuiva). In fine. Scurtez introducerea.

Întrebarea mea e în felul următor. Să presupunem că mâine se închid toate spitalele, toate farmaciile şi dispare meseria de medic. Rămân naturiste, homeopate şi tot ce vor ăştia supăraţi. Se umple de fericire populaţia asta facebuciană şi se simte răzbunată? Chiar nu ştiu oamenii ăştia pe nimeni care ia pastile pentru tensiune, care a avut un infarct, o operaţie de apendicită, care şi-a făcut un dinte la stomatolog, care ia ceva pentru diabet sau pentru stomac sau pentru ciroză sau alergie sau care a născut, iaca, la spital (scuzaţi cuvântul)? Sau care şi-a rupt un picior? Chiar e aşa inutilă medicina asta încât dacă mâine s-ar închide toate spitalele ar sări în sus de bucurie toţi ăştia de perorează împotriva medicinei şi medicilor pe net?

Păi hai să o luăm simplu. Face copilul tău o gastroenterită. Ştiu, nu face. Dar face. Şi se deshidratează. Şi nu mai poate bea apă şi stă leşinat pe duşumea. Nu îl duci la spital? Îl laşi şi te uiţi la el? Că nu-ţi înghite ceaiul ăla, că nu poate. Banala aia de perfuzie cu ser fiziologic e chiar zero pentru tine? Că pentru mine nu e. Şi uite că nu pune multă lume ser fiziologic la domiciliu. Şi am ales ceva absolut banal: deshidratarea. Sau hai la extremă, ruptul piciorului pe pârtia de schi sau accidentul de maşină. Parcă tot trebuie să vină ceva de urgenţă şi să te ducă la spital, nu? Ce să mai zicem de boli complexe, poliartrită reumatoidă, diabet cu dureri de picioare, ciroză, cancere. Au toate soluţii în afara cabinetelor şi, culmea, se tot duc oamenii ăştia la doctori, oare de ce? De proşti?…Probabil că da. Sigur ăştia care urăsc medicii din vorbe par, după spusele lor de pe net, în stare să se ducă la un spital în sala de aşteptare să le zică oamenilor de acolo: “duceţi-vă acasă, e doar o păcăleală aici”…Şi totuşi nu se duc. E mai uşor la tastatură.

Ok, o fi medicina noastră cum o fi. Dar de ce oare mai ţin ţările alea mai dezvoltate spitale deschise? De ce nu le închid? De proşti? Păi da, din nou. E aşa o prostie la nivel mondial că te şi miri că mai caută francezii şi nemţii medici şi pleacă ai noştri cu miile pe an la ei. Tot de proşti şi ei, medicii noştri. Decât să rămână aici, să-i urască lumea pe net, de ce să nu îngrijească oameni care chiar vor să trăiască acolo, în Franţa aia necivilizată şi rămasă în urmă cu naturistele? Şi încă ceva: cum e cu anunţurile alea cu copii care nu se pot trata în România şi e nevoie de bani să se trateze afară? Eh, cum să fie, mofturi…Avem în România aşa nişte tratamente de care sunt îngroziţi doctorii şi nu ştiu cum să le mai ascundă…oho…Şi uite, ăia de afară nu le ascund, ba chiar le vând scump. Alopate din alea.

Cam asta e atmosfera pe aici, pe-un picior de plai, ăla de plecare. Cum deschizi netul şi Facebookul (ca doctor de românika, mă refer), cum dai de oameni care te înjură, aşa, în gol, din simplul motiv că n-au nevoie de tine. Şi apoi te duci la cabinet şi vezi oamenii ăia normali, decenţi, care vin conştiincios la medic pentru că au bun simţ şi normalitate în ei şi se îmbracă frumos şi-şi pun cravata şi costumul şi se bucură că vin la tine şi le spui că sunt bine şi că tratamentul merge bine. Sau, dacă nu, îi ajuţi cum ştii să fie mai bine. Că de asta ai făcut atâta şcoală. Nişte proşti şi ei. Proastă şi şcoala aia.

Închid. Sunt chiar ciudate vremurile astea. Te şi vezi cum stai aşa, seara, şi-ţi numeri teancurile de bani, râzi malefic şi zici: iaca, încă 10 în minus. Merge bine planul de depopulare. Că pacienţii ăia işi şi iau conştiincios pastilele de depopulare, în chinuri, până îşi dau duhul.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s