Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Cu calm şi logică despre premiile medicale atribuite de Florentina unor doctori şi Oliviei Steer

Scrie un comentariu

Încep prin a spune că sunt medic. Specialitatea mea nu are relevanţă în acest caz punctual, dar titlul de medic are. Comentariile ce urmează sunt reacţiile mele spontane şi, practic, în direct şi aproape în direct la episodul interesant al premiilor Olivia Steer. Le spun aşa pentru că, în maximum 2 săptămâni, nimeni nu va mai şti cine şi ce premii şi cui a dat în afara Oliviei Steer, dar va şti că Olivia Steer a primit un premiu la un eveniment la care au mai primit premii nişte medici. În plus: un eveniment la care au fost prezente persoane importante din rândul autorităţilor sistemului sanitar românesc. Mai la obiect: o asociaţie al cărei nume l-am uitat, dar care are la email o adresă cu florentina.ro, şi care are (bănuiesc) ca patron o doamnă Florentina Opriş (despre care ştiu doar că avea la televizor nişte emisiuni în care făcea exerciţii fizice şi mai mult chiar nu ştiu) a organizat un eveniment în care a dat nişte “premii” unor doamne (exclusiv doamne, ăsta era sensul evenimentului) între care Olivia Steer, nişte doctoriţe de la Fundeni care lucrează în oncologie (şi, în rest, n-am reţinut, scuze din nou) pentru diferite contribuţii la -din nou, n-am reţinut- ceva de bine legat de sănătate. Sponsori au fost Aqua Carpatica, Medicover şi încă nişte firme pe care, din nou cu scuzele de rigoare, nu le-am reţinut.

La foarte puţin timp după eveniment Facebook-ul românesc şi presa s-au sesizat, pe bună dreptate, că ceva e în neregulă dacă Olivia Steer şi nişte doctori, SIMULTAN, primesc nişte premii într-un eveniment care avea de-a face cu medicina, viaţa sănătoasă, prevenţie, tratament, oncologie, boli… în fine: ceva legat de sănătate. Practic o sferă de interese care punea în stare de incompatibilitatea pe Olivia Steer, o promotoare a nevaccinării (şi, am aflat ulterior, a refuzului unor n alte intervenţii medicale gen chiomioterapie şi cine ştie mai ce) şi lumea medicală. Premiul a fost, de fapt, conform amfitrioanei Florentina, acordat pentru “demersurile legate de consimţământul informat şi dreptul la informare al pacientului” (o idee, dealtfel, foarte bună, deşi pare că doamna Olivia citeşte consimţământul şi zice “pas”). Dacă există şi se pot organiza premii care se acordă de către instituţia florentina.ro către diverşi oameni care au păreri publice şi iubite de public pe teme de interes, asta e. E un fapt ce trebuie luat ca atare, nicio problemă aici. Problema a apărut în momentul în care 1) evenimentul a avut sponsori cu activităţi medicale, mai exact Medicover, un lanţ de instituţii medicale, plus alţii (incluşi în scuzele mele) şi 2) evenimentul a avut ca invitaţi şi premiaţi medici şi a primit greutate prin participarea unor înalţi funcţionari în sistemul medical românesc. Pe bună dreptate numele sponsorilor şi prezenţa MEDICILOR şi INSTITUŢIILOR MEDICALE, prin diferiţi oameni, a dat greutate evenimentului. Hotnews a titrat azi inspirat: “x şi y din sistemul medical au GIRAT cu prezenţa lor premiile Olivia Steer” (desigur, n-au zis premiile Olivia Steer, au scris aşa cum trebuie să scrie presa, cu detaliile necesare şi suficiente).

De fapt în ce constă problema: o activistă anti-vaccinare (celebră pentru asta sau mai ales pentru asta – că dacă n-ar fi fost celebră tot episodul ar fi trecut neobservat) şi anti-unele-intervenţii-medicale, lipsită de orice calificare medicală (nu şi de priză la un anumit public), a primit un premiu cu iz medical din partea unei asociaţii necunoscute, ÎMPREUNĂ cu nişte doctoriţe de la Fundeni şi ÎN PREZENŢA unor autorităţi ale sistemului medical. Această asociere directă a condus, în rândul celor ce au aflat de premiile respective, la blamarea sponsorilor pentru asocierea numelor lor cu acest eveniment SABOTAT de exact premierea Oliviei Steer pentru ceva (nimeni nu va reţine ce) legat de medicină. In cursul răspândirii veştii o anumită postare de Facebook, de unde am aflat şi eu cu mai multe detalii numele sponsorilor (semnată de o persoană al cărei nume, din nou cu scuze, nu l-am reţinut) a avut un enorm succes şi a informat multă lume despre eveniment. Bravo pentru postare, foarte bine scrisă. În cursul postării a apărut şi o captură după o postare a patronului de la Aqua Carpatica, ce se delimita de acest eveniment, timp în care şi eu mă delimitam de Aqua Carpatica pentru sponsorizarea unui astfel de eveniment. Mai încolo, pe aceeaşi postare a fost interpelată o doctoriţă de la Fundeni, premiată la eveniment, cu mesajul de a refuza premiul. Răspunsul ei a fost dezamăgitor, din punctul meu de vedere, dar înţeleg că, totuşi, a ajuns ulterior să refuze acel „premiu”. Tot ulterior, in cursul zilei, chiar Oliviei Steer i-a fost retras premiul de către exact Florentina, patroana premiilor, cu un mesaj pe care l-am citit şi din care reieşea: “retrag premiul pentru că a afectat imaginea sponsorilor, deşi eu am dat premiul Oliviei pentru cu totul altceva decât lucrurile de care e acuzată Olivia”. Bine, fie. Pentru acest silogism scriu eu acest articol cu următoarele păreri:

1) Da, doctorii care au primit premii ALĂTURI de Olivia Steer ar fi fost inspirat să le refuze şi să părăsească sala. N-au făcut-o. Singura scuză ar fi fost ca ei să nu fi auzit de Olivia Steer. Dar cred, totuşi, că au auzit.

2) Da, sponsorii au toată dreptatea să-şi revizuiească participarea la astfel de evenimente şi să prezinte scuze celor ce îi urmăresc sau le cumpără produsele sau, mai rău, se duc la medicii lor. Practic scuza lor universală a fost: “vai, scuzaţi, n-am ştiut ce se întâmplă aici”, o scuză pe care o putem asimila uşor: “oamenii n-au ştiut, oricine poate păţi asta”. Chiar şi aşa ceva nu e în regulă. Presupunând că n-au ştiut de Olivia Steer, n-au fost în sală etc., rămâne varianta amatorismului. Care, nici ea, nu e în regulă la un brand de talia Aqua Carpatica.

3) Nu, autorităţile din sistemul medical românesc, după părerea mea, nu aveau de ce să participe la eveniment.

4) Da, există, din păcate, această invenţie a “premiilor” ca produs de marketing. Ştiam că există, acum a luat o formă suficient de publică încât să îi pună pe gânduri pe toţi cei ce organizează evenimente de marketing cu “premii”. Eu m-aş gândi de 10 ori înainte de a participa la nişte premii, dacă aş fi în postura unora care se trezesc, brusc, cu nişte premii de la o asociaţie de care, sinceri să fim cu toţii, acum am auzit în premieră.

5) Nu, Olivia Steer în sine, ca om, nu e o problemă. E o fată drăguţă, soţia lui Andi Moiescu, un băiat simpatic de la ProTv, o vegetariană supărată pe vaccinare, cu succes la public, absolventă de drept, care a trăit o dramă medicală în familie. Asta e tot ce ştiu despre ea. Trăim o epocă în care oricine poate avea o părere despre orice şi poate publica oriunde. Asta e epoca. Şi Olivia Steer are părerile ei, postările ei etc. Chiar nu am nimic cu ea personal, înţeleg că detestă unele lucruri legate de medicină, sistem medical, organizare etc. Şi eu, la rândul meu, am păreri despre maşini, hoteluri, pagini de Facebook şi orice alte domenii. Nu mi se pare nimic notabil. OK, detestă vaccinarea, înţeleg că detestă şi chimioterapia. Şi? Care-i problema? Să deteste fiecare ce vrea. A, mai departe, că unii aleg să nu se trateze deşi ar avea ocazia să se trateze, e pe sănătatea lor. Că s-au inspirat din cine ştie ce articole de pe Internet, din nou, e pe sănătatea lor. Legislaţia actuală permite oricui, inclusiv Oliviei Steer, să aibă o părere şi să o spună pe Internet. Permite şi oamenilor să nu se trateze şi să deteste ce vor, să adere la ce idei vor…Asta e lumea actuală. Punct. Până avem altă legislaţie aici suntem.

Şi concluzii. Azi s-a întâmplat un mini-fenomen rapid. Un eveniment de marketing a ieşit relativ prost pentru unii. Medicover şi Aqua Carpatica au fost nevoiţi să iasă public să-şi nege asocierea cu Olivia Steer. Asta ca să nu mai lungim. Că au ieşit bine sau rău, habar n-am. Poate se aplică proverbul cu “orice publicitate e bună”. Sau poate nu. Mai apoi Florentina, organizatoarea, a retras “premiul” Oliviei Steer spunând că premiul ei a afectat imaginea sponsorilor. Nu ştiu cât corectează gestul Florentinei dar, din nou, ieri dacă m-aş fi gândit la 100 de oameni, Florentina n-ar fi fost unul dintre ei.

Marea concluzie, zic eu, e că o să uităm absolut tot şi că vom rămâne eventual cu ideea că Florentina e în stare să organizeze evenimente mari, cu sponsori mari, cu nume mari din sistemul sanitar. Per total eu cred că Florentina iese pe plus. Apoi vine Olivia. Cred că Olivia iese exact cum a intrat, de fapt nici nu intră nici nu iese. E suficient de cunoscută încât lumea să ştie ce crede şi ce spune. Pe mine mă lasă rece. Şi mai apoi adevăratele vedete ale episodului. Aqua Carpatica, zic eu, a luat un mic upercut pe tema băgării în lucruri care nu-s prea profi. Nu e prea bine asta. Că s-a ivit ocazia să fie rapidă la nişte reacţii, asta e de bine. Una caldă, una rece. Cred că iese pe zero. Dar Medicover a ieşit şifonat, după părerea mea. Neşifonaţi au ieşit, după părerea mea, medicii care au primit premii cot la cot cu Olivia Steer. Lumea nu o să le reţină numele şi chiar n-au nicio vină. S-au dus şi ei să ia un premiu, să bea o şampanie. E exact cum spunea doamna doctor de la Fundeni pe Facebook: “ia mai lăsaţi-mă, cu sau fără premiul ăsta îmi e fix la fel, am treabă”. Corect.

Şi, în final, marea concluzie. Cred că ne-am cam prins acum cum e cu “premiile”. Dacă a făcut ceva furtuna din ceşcuţa de espresso de azi, e un singur lucru: ne-am cam prins de biznisul cu premiile. E subţirel şi vulnerabil.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s