Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Drept la replică de la mine din postura de “celebru nutriţionist” care dă de pământ cu diete celebre

Scrie un comentariu

Zilele aceste mi s-a întâmplat un fapt cu multiple faţete. Am o pagină de Facebook micuţă, unde scriu într-o audienţă mică de prieteni, iar în rândul “prietenilor” (de fapt conexiunilor, dar nu ăsta e subiectul) am şi oameni de presă, din televiziuni etc. Probabil 20-30 de oameni îmi citesc o postare iar “like-uri” la postări sunt de ordinul 5-10. Pe această pagină am postat de curând pe PRIVAT, adică nu public, ci vizibil doar PRIETENILOR (repet asta, şi nu o fac degeaba) cam de ce văd eu că e o problemă cu numeroase diete şi afaceri cu nutriţie şi tot felul de personaje – ba chiar am menţionat nişte nume pe acolo. Într-una din zile o publicaţie mare, naţională, a făcut articol din acea postare a mea, fără să-mi ceară acordul, şi a făcut-o în genul: “cutare dietă e periculoasă….afirmă celebrul nutriţionist pe pagina sa de Facebook” etc. (un jurnalist al acelei publicaţii, dealtfel foarte cunoscută şi citită, era în lista mea de prieteni). Câţiva prieteni m-au informat. Am identificat cine îmi furase postarea şi făcuse din ea articol, i-am dat în mod spontan block şi am început să dau telefoane, inclusiv către avocata mea, către oameni din presă etc. S-a rezolvat: am luat legătura cu respectivul jurnalist, ziarul mare a şters articolul, am primit scuze, mi-a comunicat că i s-a părut foarte interesantă şi utilă postarea. Am acceptat scuzele, în locul unde a fost publicată a fost ştearsă rapid. I-am şi spus că oricând îi dau un interviu pe tema asta, dar nu are nicio legătură felul cum vorbesc în presa mare şi la televiziuni cu vorbele mele cu prietenii pe Facebook.

Acum, la 2 zile distanţă, au reapărut semnalările de la prieteni că articolul “meu” e pe diverse alte siteuri. Adică există siteuri de Internet care la nivel de zeci de minute de la publicarea unui articol în presa mare copiază cuvânt cu cuvânt articolul şi apoi scriu ceva de genul: “sursa: ziarul X”. Cam din astfel de siteuri obscure am primit linkuri azi şi ieri. A rămas articolul copiat în respectivele siteuri.

Revin. Problema cu articolul e că eu în presa mare am un anumit tip de discurs, nu menţionez niciodată nume proprii, nu sunt nici prea dur, nici prea glumeţ etc. (aşa cum, ca orice om, pot fi pe pagina personală de Facebook). Dar în acest articol brusc m-am trezit cum în presa mare mă refer la diverşi nutriţionişti şi metode de nutriţie deşi eu asta în presă nu fac decât extrem de rar şi de elegant. De exemplu am fost cândva întrebat despre o intervenţie a doamnei doctor Mihaela Bilic în care spunea că “fructele îngraşă” şi am comentat că o astfel de afirmaţie mi se pare neinspirată şi am explicat cum văd eu. Cu siguranţă există puncte de vedere care pot fi diametral opuse în nutriţie şi între orice fel de specialişti. Cu siguranţă orice specialist are recomandările şi antirecomandările lui în diferite medii. Inclusiv pe Facebook. Dar nu în maniera în care să iasă cineva în presa mare şi să spună: “nu-mi place nutriţionistul x”. Dar în privat, da, cu siguranţă orice specialist în orice domeniu iţi poate spune: cutare e ok, cutare nu e ok. Cam asta era postarea mea şi a fost, îmi menţin oricând părerea asta, un gest total nelalocul lui copierea postării fără acord şi scrierea unui articol dezvoltat din postare.

Ceea ce ne duce la parte de reglementări legale. Facebook e spaţiu public. Pentru asta există definiţii şi jurisprudenţă. Că s-a setat pe ‘privat’ sau pe ‘public’ nu ştiu cum e reflectat în legi. Cu siguranţă multă lume îşi pune, de exemplu, fotografii cu copiii pe paginile personale şi nu e deloc în regulă ca presa să ia o poză cu un copil şi să facă un articol şi să scrie apoi: “iată ce copil frumos a pus x-ulescu pe pagina sa de Facebook”. Nu e deloc etic. Cum n-a fost nici cu postarea mea. Că e legal sau nu, asta doar cineva specializat în astfel de speţe o poate spune. Eu cred că oricum încă legile nu sunt aduse la un aşa nivel de acurateţe, aşa încât nu partea legală ci partea de morală a furtului unei postări fără acord mi s-a părut extrem de deranjantă. Dar, pe de altă parte, am luat legătura cu cel ce a semnat articolul şi mi-a comunicat că i s-a părut foarte interesantă postarea mea şi de aceea a făcut-o articol şi apoi, văzând că m-a deranjat, şi-a cerut scuze spunându-mi că nu s-a gândit că mă va deranja şi a eliminat-o de pe pagina ziarului. Dacă n-ar fi fost siteurile obscure care fură articole de la siteurile mari povestea s-ar fi oprit acolo şi elegant. Se va opri de la sine pentru că siteurile respective -care trăiesc din copy-paste şi bani de reclame în caz că cineva a aterizat din greşeală pe ele şi apoi a şi dat click pe o reclamă –nu cred că merită multă atenţie.

Alt aspect e cel legat de faptul că există, într-adevăr, o mulţime de afaceri cu nutriţie care au foarte foarte multe nereguli în ele. De la simplul fapt că orice persoană necalificată poate oferi sfaturi de nutriţie şi poate încasa bani pentru asta. Că oferă sfaturi…asta e, să ofere fiecare ce sfat vrea şi să mănânce fiecare cum vrea, nu e treaba niciunui om ce mânăncă omul de lângă el, cu atât mai mult ce mănâncă oameni necunoscuţi (revin altă dată despre importanţa implicării specialiştilor în online, e o temă extrem de interesantă în epoca asta) . Dar în momentul în care se încasează bani pentru ceva eu cred că trebuie pusă problema de competenţă. Am scris în alte părţi ce profesii de nutriţie sunt acreditate în România. Să adăugăm că unele persoane care sfătuiesc lumea să ţină o anumită dietă şi să cumpere un anumit produs pot fi “consultant nutriţie” la o oarecare firmă mare şi atât, nimeni nu e intrigat de faptul că un absolvent de liceu industrial poate să vândă pudră proteică cu vitamine şi minerale. Dar nu mai lungesc. Unde să mai punem că sunt şi personaje cu titlu, ba chiar de medic, care nu fac onoare titlului. Dar acolo e altă poveste. Meseria de medic se desfăşoară oricum sub semnul malpraxisului. Culmea e că dacă un necunoscut îţi spune să mănânci un măr pe zi ca să slăbeşti nu e supus niciunei legi. Şi poate îţi ia şi bani pe “sfatul” ăsta. Dar nu fac un articol nici din asta, e doar o explicaţie referitoare la câteva subiecte pe care le atinsesem în respectivă postare. De exemplu menţionasem un inginer care face filmuleţe de nutriţie pe teme pe care oricum nu le înţelege. Nu-l menţionez aici, pentru că nu cred că merită, dar îl menţionasem în scurta mea postare şi brusc m-am trezit că, din greşeală, îl menţionasem şi în presa mare.

Închei. Ce am de spus eu spun pe acest blog sau pe paginile clinicii Asteco din Cluj-Napoca (unde lucrez) sau pe pagina publică de Facebook sau în interviurile oficiale. Din toate aceste surse se poate prelua oricând, totul e public. Dar din postări private sau discuţii cu prietenii sau din sfaturi date la cabinet, nu, nu consider că e deloc în regulă (moral, nu juridic, juridic nu ştiu) să se fure idei şi să se expună unui public mai larg.

Cât despre celebritatea nutriţioniştilor şi a dietelor, aş îndruma la multă circumspecţie. Nu există nicio legătură, după părerea mea, între cât de celebru e un specialist în ceva şi cât de bun, profesional, e. Asta dacă celebritatea nu face parte din meserie. Cu siguranţă un muzician care nu e celebru nu interesează pe multă lume, dar un medic care nu apare nicăieri pe Internet sau la televizor cu postări şi interviuri poate fi foarte bun şi cu zero nevoie de imagine. Cunosc o mulţime de astfel de medici. Iar despre diete celebre am scris şi scriu de peste10 ani de zile şi o să mai scriu. Ba chiar în presa mare am scris că “se poate slăbi cu orice dietă”. Problema la persoanele cu probleme de greutate e pe termen lung, din păcate, iar intervenţiile pe termen scurt de cele mai multe ori pot fi absolut înşelătoare şi sunt, prea des din păcate, extrem de periculoase. Sau pot fi de-a dreptul escrocherii. Asta indiferent de numele pompos pe care cineva îl dă unei intervenţii de malnutriţie programată în care o zi mănânci fructe şi o zi carne, ca să nu mai menţionez eternele diete în care nu mai mănânci pâine, cartofi, orez şi paste făinoase şi slăbeşti. Dar despre ele am scris de mult prea multe ori.

Pentru că am scris această postare în preajma Paştelui, doresc tuturor cititorilor mei un Paşte fericit şi liniştit şi vă mulţumesc dacă îmi urmăriţi cuvintele de pe Internet. Nu am un “public” larg dar mă bucur că, chiar dacă e un public mic, persoanele care mă urmăresc sunt de calitate şi mi-au dat mereu impulsul de a continua să scriu pe Internet. Sărbători fericite tuturor!

 

Doctor Adrian Copcea

Cluj-Napoca, aprilie 2018

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s