Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Serialul de filmuleţe amuzante cu alimente făcute praf şi supărarea pe medicii care dau pâine pacienţilor

Scrie un comentariu

Zilele astea m-am distrat pe Facebook interacţionând virtual cu un personaj de la Bucureşti care, conştiincios, îşi învaţă publicul câtă glucoză e în alimente. Tipul n-are nicio legătură cu domeniul nutriţiei dar are şi el un hobby, ca toată lumea. În plus probabil se găsesc prin Bucureştiul mare nişte oameni mai puţin norocoşi să se ducă la el să-i dea nişte bani să audă poezia cu: „nu mai mâncaţi pâine, cereale, fructe, cartofi, orez, paste…”, în fine, povestea clasică, nimic nou. (apropo, dacă doriţi o „consultaţie” gratuită de genul acesta puteţi tipări articolul meu „Nutriţioniştii periodici şi miracolul low-carb” şi aţi economisit deja bani buni!).

 

Când l-am văzut prima dată pe omul ăsta reacţia simplă şi firească a fost „ia uite, a mai apărut unul”. Apoi am prins, mai deunăzi, episodul cu iaurtul cu fructe, despre care am scris în articolul „Nutriţioniştii de Internet şi zahărul din iaurtul cu fructe”, şi m-am distrat că, deşi domnul respectiv nu înţelegea bine despre ce vorbeşte, îşi făcuse ditamai scenariul de film şi chiar turnase un fel de episod: intra pe o uşă, se ducea la un cântar, turna zahăr sau glucoză (că-s mai multe episoade) dintr-o pungă, scria pe o tăbliţă…Destul de haioase filmuleţele (involuntar, dar totuşi haioase) mai ales că nu îi ieşeau, dar chiar nu îi ieşeau în niciun fel, calculele. Ca urmare i-am scris acolo, cât de cât politicos: „vedeţi că nu v-a ieşit calculul”. Greu moment. S-a supărat. N-a înţeles nici până în ziua de azi ce carbohidraţi sunt în iaurt, dar supărarea i-a rămas. Ar fi fost ceva la numărătoare cu lactoza, dar a doua zi, după ce a citit suplimentar, a constatat că au păpat culturile lactoza, pe de altă parte cititorii lui îi explicau că nişte lactoză tot mai e pe acolo…în fine, era un fel de alba-neagra cu lactoza şi omul nu prea înţelegea… N-a mai apucat să aprofundeze că a doua zi a venit rândul episodului cu covrigii.

Dacă episodul cu iaurtul cu fructe a mai fost cum a mai fost, în schimb cel cu covrigii a ieşit daună totală. Omul avea pe tăbliţă: „100 de grame de covrigi egal 100 de grame de amidon egal 75 de grame de glucoză”. Şi o regulă de trei simpli, că luase doi covrigi. Ce-o fi cu nutriţia din capul lui e greu de înţeles dar şi dacă nu ştii o boabă de nutriţie parcă nu e bună reţeta asta de covrigi. Adică: „Covrig. Compoziţie: 100% amidon”. Atât.  Cu reţeta asta de covrigi chiar nu ştiu dacă cineva s-ar încumeta să-l angajeze la o covrigărie pe domnul ăsta. Bine că are ceva de lucru. Practic, la propriu, omul chiar a făcut covrigul praf. Şi glutenul? Ce făcuşi, domnul „nutriţionist”, cu glutenul din covrig? S-a evaporat în plină epocă?

Azi la episodul 3 trecuse la porumb. Tot azi mi-am dat seama că lângă mine la cinema mai stăteau nişte dubioşi care tot îmi dădeau coate. Virtual, desigur. Nişte avocaţi, ingineri, nu ştiu ce mai era pe acolo. La un moment dat inginerul şef, cel cu păhărelul cu glucoză, ca să ilustreze ticăloşia diabetologului român (adică eu) pusese un link la un articol de-al meu şi zicea: „vai, ruşine, ia uite ce dau diabetologii din România pacienţilor lor, pâine! Huo! Doar nişte iresponsabili recomandă pâine diabeticilor” (şi struguri şi banane, că şi cu strugurii l-am supărat pe domnul…). Şi apoi avocatul şi ceilalţi intelectuali suporteri care mai erau pe acolo săriseră şi ei: „Da, aşa e! huo! Huooo!”. Lor le scriu următorul paragraf şi concluzia.

Va să zică, oameni buni, dragi suporteri ai domnului cu tricoul (sper că are mai multe la fel că deja sunt prea multe filmuleţe în zile diferite). Pâinea există. Bread is, dacă e să pun în engleză, că şi numele personajului e în engleză. Vreţi, nu vreţi, chiar există. Pâinea, covrigul, mămăliga. Au existat de mult timp şi există şi acum, am putea chiar spune că sunt longevive în România. Acum, că pâinea conţine făină şi făina amidon şi amidonul glucoză, da, nu zice nimeni, aşa e. Că unii au prins ciudă pe glucoză, din nou, iar aşa e, în ziua de azi e multă lume stresată, se stresează fiecare cum şi pe ce poate. Dar să sari ca un curcan cu ideea: „vai, ce diabetologi avem, dau pacienţilor lor pâine, doar nişte inconştienţi ar recomanda pâine unui diabetic”, asta chiar e o problemă. La voi, nu la medici. Adică existaţi voi, aşa, într-o bulă de Internet, nişte oameni aparent normali, care aţi învăţat o banală listă cu carbohidraţi (adică asta) şi brusc predaţi lecţii de carbohidraţi şi hemoglobină glicată diabetologilor? Oau. Vă daţi seama ce revelaţie pe diabetologia din România, ba chiar poate ar fi bine să vă traduceţi pagina în mai multe limbi să afle şi amărâţii din alte ţări care încă se mai chinuie cu diabetul…Poate luaţi vreun Nobel cu descoperirea, că Nicolae Paulescu n-a reuşit…Descoperirea fiind, culmea, destul de simplă: alimentele cu carbohidraţi conţin carbohidraţi…
Şi final. „Le daţi cereale şi pâine oamenilor şi îi îngrăşaţi ca pe animale!” strigă virtualii. Nu, dragi spectatori ai serialului bucureştean de comedie involuntară, nimeni nu dă nimic nimănui. Nu stă nimeni cu o cagulă în scara blocului şi cum intră cineva îl prinde dintr-o parte şi îi toarnă cereale pe gât. Nu îngraşă nimeni pe nimeni. Înţelegeţi? Uite, încă sunt legale covrigăriile, de asta ce ziceţi? Vedeţi oamenii ăia de la coadă? Ia mergeţi, că tot sunteţi aşa de bine intenţionaţi, şi întrebaţi-i ce medic i-a trimis la covrigărie. Că suntem curioşi. Vorba lui Exarhu de la RockFM: „Doamne-ajută”, poate aflăm şi noi ce medici ticăloşi îngraşă acest popor oropsit.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s