Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Cenzură şi linişte. De ce m-am oprit din scrierile critice la adresa afacerilor cu nutriţie

Scrie un comentariu

De curând am scris un articol suficient de elegant, dar critic, la adresa unei afaceri cu nutriţie. Ulterior cineva mi-a replicat pe Facebook în genul: “de ce te-ai luat de ăia?”. Acum ţin să îi mulţumesc. A fost un bec aprins pentru mine. Chiar aşa şi e: de ce să critic eu public o chestie de nutriţie când lumea poate da 2200 de lei ca să afle singură. Obişnuiam să scriu pe pagina “personală” câte o părere pe astfel de teme, mulţi prieteni mi-au spus că apreciau astfel de păreri. In schimb am constatat că mereu îmi venea câte o replică din listă cu aer critic: de ce pun pe net chestia x, de ce critic y. Aşa încât am închis capitolul şi nu mai critic pe nimeni. E simplu, cost-eficient, timp-eficient şi nervi-eficient. E inutil să scrii păreri în gol, adică în public, cât timp oricum cine îţi vrea părerea te sună sau vine la cabinet. Şi oricum cui nu-i pasă de părerea ta nu-i pasă indiferent că ai scris sau nu pe net. În plus mai e şi parametrul: “dar de ce să aibă oricine acces la părerile mele”. Pe care l-am desconsiderat suficient de mult timp. Nu e obligaţia nimănui să-şi scrie părerile pe net, indiferent de nivelul de escrocherie care se petrece acolo. Cică avem stat şi legi pentru asta. Deşi nu prea avem, dar asta e altă poveste.

Are mare legătură ce am scris cu epoca suficient de neplăcută la care am ajuns cu “socializarea”: s-a închis perioada când mai merita să scrii păreri pe net. Oricum lumea caută doar să-şi confirme păreri formate superficial, nu să se informeze. Şi oricum până nu faci singur o greşeală degeaba de avertizează cineva. Aşa încât ce cred eu despre Dukan, Rina şi tot felul de alte chestii rămâne strict pentru cabinet, oricum n-am cum să verific dacă vreo scriere de-a mea de pe net a făcut vreodată bine cuiva. Deşi sper că da. Rău sigur n-a făcut.

Până la urmă “schimbarea începe cu noi” merge foarte bine pe Facebook. Cenzura începe cu noi. Cu chiar lista de prieteni. Când nici acolo nu mai e confortabil să scrii devine confortabil să taci. Şi chiar e confortabil. Ne revedem cu articole de informare pentru cei interesaţi şi zero articole de “păreri” despre biznisurile altora. Cum zice proverbul chiar e “none of our business”. It’s just their business…La propriu. Urmează articolul cu pâinea şi mămăliga.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s