Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Doctorii şi şpaga: 3 gânduri clare

Scrie un comentariu

Am citit acum articolul lui Cabral privitor la medici şi şpagă, e articolul de aici: https://www.cabral.ro/despre-altii/doctorii-si-spaga. Prima mea reacţie a fost cumva de amuzament: omul s-a străduit să scrie ceva bun despre medici şi, zic eu, a ieşit invers. Pe modelul: “unde dai şi unde crapă”. Păi dacă ajungi să scrii un articol în care lauzi un medic că n-a vrut să ia plicul eu cred că singura idee a articolului, şi de fapt aia şi rămâne, e că e atât de uzual plicul încât e extraordinar şi demn de un articol un medic care îl respinge. Ăsta nu e nicicum un articol favorabil medicilor. Asta cu foarte bune intenţii, să fim înţeleşi. Deci articolul: “am întâlnit un medic neşpăgar” e de fapt articolul “medicii sunt şpăgari”. Şi, de fapt, autorul se şi justifică: “păi de ce să stea ăştia pe două pâini şi o bucată de brânză?”.

Hai să lămurim nişte lucruri, din unghiul meu de medic neşpăgar şi, cu siguranţă, al miilor de  colegi neşpăgari de la stat dar mai ales de la privat, unde aşa e organizat sistemul încât şpaga n-are niciun sens. Şpăgarii există cu siguranţă, pot şi eu să bănuiesc sute de şpăgari dar nu trebuie să îi bănuiesc eu, e suficient de bine cunoscut fenomenul în România. Cine se face că nu-i aşa n-are decât să se prefacă în continuare. Iau pe rând ideile şi îmi expun o părere pentru că eu cred că e bine să se mai audă câte ceva şi din partea unui medic.

1. Salariile crescute nu scad şpaga. Eu aşa cred că stă treaba. Şi cred că se întâmplă aşa dintr-un motiv simplu. Salariile sunt crescute tot ălora care iau şpagă, adică ăia care au posturi prin spitale, care au uneori monopoluri şi tocmai datorită monopolurilor iau şpagă. Cei care nu iau şpagă, în situaţia în care le cresc salariile, tot nu vor lua şpagă, că nu luau nici înainte. Deci întrebarea e dacă creşterea salariilor şpăgarilor va scădea numărul de şpăgari? Eu zic că nu. Şpaga e o chestie culturală care are foarte mult de-a face cu organizarea sistemului: sunt predispuşi la ea cei care s-au trezit pe post de Dumnezeu, fie că e vorba de omul de la o barieră căruia îi dai 5 lei ca să te poţi parca (…îi dai tu pentru că n-ai unde parca, nu pentru că are ăla salariu mic…daca i avea unde parca nu i-ai da…), fie că e vorba de un doctor care, înţelegi tu repede ca pacient, nu se uită la tine până nu-i îndeşi ceva în buzunar. Nu ştiu cum să vă zic, şpăgarul e o specie pe care o ştim şi noi ca medici şi voi ca pacienţi, sunt la fel de scârboşi şi din unghiul nostru şi din unghiul vostru. Că vine cineva şi le măreşte salariul şi se vindecă de şpagă…eu zic că e un banc prost. CINE ia şpaga e problema, nu cât are pe fluturaş. Poate aţi citit prin presă despre mari somităţi care se dovedesc mari şpăgari. Are cineva impresia că mor de foame profi universitari şi alte specii din astea de şpăgari din divizia 1? Dimpotrivă, sunt multimilionari şi nu se satură. Deci nu, nu merge ipoteza cu “are puţini bani, îi dau eu ceva să-şi ia o carte, că nu-i ajunge salariul”. E aberantă. E aberant şi sistemul de salarizare din România dar asta e altă poveste.

2. Şpaga se şi dă, se şi ia. E cam ca oul şi găina: ce a fost prima dată? Plicul ăla al medicului de care vorbim (vorba poveştii, că de n-ar fi nu s-ar povesti) sau omul care i l-a dat?. Că e clar că cineva a ambalat, înainte de ajunge la destinatar, nişte hârtii semnate de Mugur, vorba lui Cabral. Se ştie că a făcut asta? Se ştie. De ce a făcut asta? N-am starea de spirit să caut, bănuiesc că sunt suficiente date oficiale, habar n-am (de la cei ce zic că au dat, nu de la cei ce nu zic că au primit). Dar trebuie înţeles ceva: şpaga aia e văzută de cel ce dă ca un fel de “asigurare”, nimeni nu dă de plăcere, cred că ar fi suficient ca cineva să înţeleagă mentalitatea plicului dacă chiar ar vrea să o eradicheze. Sau mentalitatea legii conform căruia “dătătorul de şpagă” e la fel de vinovat ca “primitorul de şpagă”. Plus definitul şpăgii. Dar să nu lungim. Problema mare la noi, în domeniul ăsta cu şpaga/plicul e condiţionarea actului medical, o chestie atât de penală şi de oribilă, uman vorbind, încât îţi e şi silă să scrii. Dar, revenind. Nu îl văd pe cel ce a dat stând prin tribunale să îl reclame pe unul care, poate, chiar l-a rezolvat medical pe cel pentru care a primit. Cred că în România funcţionează un fel de axiomă “aşa e aici”, la anumiţi medici, pe anumite secţii. Nu merge să spui oamenilor: “nu mai daţi” şi nici mizerabililor: “nu mai primiţi”. Trebuie spart altfel. Eu cred că un sistem suficient de bine organizat în care pacientul să înţeleagă că nu are niciun motiv să îndese un plic în halatul unui doctor e suficient. Închipuiţi-vă că întrebaţi un pacient francez de ce nu dă şpagă la medic. Vă va pune să repetaţi de câteva ori ca să înţeleagă întrebarea, şi nu din cauza limbii.

3.Medicii rămăşi sunt ticăloşi, cei plecaţi sunt cei cinstiţi. E o idee care apare mult prea des prin articolele cu astfel de teme. Cu riscul de a fi brutal în exprimare, îmi permit să bănuiesc că există un set de şpăgari în România care sunt cu mult mai bogaţi decât dacă ar lucra afară, într-un spital normal. Iar am zis o vorbă mare: “spital normal”. Dar să nu ies din idee. Aţi văzut scandalurile cu somitatea căreia i-au căzut 5000 de euro din buzunar la audieri, aveţi impresia că unul din ăsta s-ar duce să moară de foame într-un spital din Germania? Păi lă bogătani din ăştia se aplică şi punctul 1, am spus mai devreme, sper că n-are nimeni senzaţia că omul murea de foame ca prof universitar la marea şi celebra Universitate de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Şi uite că şi 3-ul se aplică cumva, dar nu cum cred unii. Ci e cu totul altfel. Medicii care populează sistemul de stat ocupă locuri pe care, poate, le-ar ocupa alţii, adică cei cinstiţi (în locul celor necinstiţi) dar n-au avut ocazia. Asta e o mare bubă a “sistemului” (cu ghilimele) medical românesc. Asta una la mână. Deci în mod clar o parte din medicii rămaşi prin sistem sunt ticăloşi, un procent, habar n-am cât de mare, sunt şi ticăloşi şi rămaşi pe aici. Dar mai sunt şi neticăloşi şi rămaşi. Suficienţi. Majoritatea. Poate marea majoritate. Poate imensa majoritate. Nu ştiu, dar sigur nu toţi pentru că există, cu siguranţă, şi lichele. Iar din cei plecaţi procentul de ticăloşi e zero. Că n-au ocazia. Cam aşa e “pătratul lui Boetius” cu ticăloşi/neticăloşi rămaşi/plecaţi. Astea fiind bine aşezate în pătrat să ne mai gândim şi la “ocazia de a fi ticăloşi”, că ea îi diferenţiază. Dacă ticăloşii n-ar putea fi ticăloşi, atunci n-ar fi ticăloşi. Cum ar putea zice Times New Roman: un truism, dar adevărat. Deci nu rămasul e problema ticăloşilor ci ticăloşia. Sunt procente semnificativ mari de medici rămaşi şi neticăloşi, abia la acest ordin de mărime s-ar putea discuta frumos despre medici, nu cu un exemplu într-un articol. Exemplul ăla pare că reduce numărul medicilor neticăloşi la câţiva, demni de menţionat. Şi nu e chiar aşa.

Am scris suficient de mult încât să închid şi să trag o concluzie. Eu zic că avem un sistem medical precar în care există un număr x de medici şpăgari, ticăloşi. Cât e x din total nu ştie nimeni, se ştie doar că fenomenul există. Vreau doar să spun că am obosit să aud de aceste 3 piste cu privire la medici şi şpagă, exact cele 3 pe care le-am dezvoltat mai devreme. Nici salariile mari nu-i vindecă, nici nu se face nimic să se spargă mentalitatea prin care pacientul dă (mentalitate care are enorm de mult de-a face cu teama şi cu monopolul, pe lângă mizeria umană a celui ce condiţionează) şi nici nu putem concluziona că medicii rămăşi pe-aici sunt cei necinstiţi iar cei plecaţi sunt cei cinstiţi. Am vrut ca medic (încă) rămas în România să clarific aceste 3 idei.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s