Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Cum e cu nutriţioniştii care se pricep la slăbit dar nu se pricep la îngrăşat?

Scrie un comentariu

E simplu. Dacă un nutriţionist îşi face o reclamă cum că se pricepe la slăbit, prima întrebare e dacă se pricepe şi la altceva decât la slăbit. Că la slăbit se pricepe oricine, pare-se.

Faptul că patologia majoră pentru care e solicitat un nutriţionist (prin asta înţelegând profesiile acreditate să se ocupe cu asta, mai exact medicii nutriţionişti şi dieteticienii) e legată de greutatea în exces (e o realitate că suntem într-o epidemie de obezitate şi diabet tip 2) a condus la o asociere liberă: “nutriţionistul se ocupă cu slăbitul”, o asociere benefică pseudonutriţioniştilor dar nocivă nutriţioniştilor adevăraţi. Mi s-a întâmplat să mi se spună lucuri de genul: “am zis să încerc şi cu Dumneavoastră” sau “am venit la Dumneavoastră că era mai ieftin ca la Metabolic Balance”…Multe comentarii nu sunt de adăugat la aşa ceva…Asocierea nutriţie-slăbire ne strică un pic din imagine, lumea se aşteaptă să fim şi noi ca ceilalţi. Din fericire cei care vin la cabinete se lămuresc. Alţii rămân altora, nu e nicio problemă. După cum spuneam, obezitatea e extrem de răspândită.

Adaug şi că nutriţia are multe ramuri frumoase, de exemplu gestionarea denutriţiei. Faptul că obezitatea e principalul motiv de solicitare nu îi scade din valoarea ştiinţifică sau din frumuseţea domeniului. Un pacient care nu ştie ce să mănânce după o rezecţie de stomac pentru un cancer, ca să iau un exemplu, nu va merge niciodată la un consilier Herbalife, va căuta un nutriţionist medic. La fel va face un pacient care are un set de restricţii de la nefrolog şi un alt set de restricţii de la un diabetolog, iar restricţiile sunt exact diametral opuse şi lasă aproape goală rubrica: “şi eu ce să mănânc?”. Iar dacă unii preferă să meargă la un nutriţionist “de slăbit” atunci când au de slăbit, e dreptul lor şi vor vedea pe propriile rezultate şi propria sănătate consecinţele. Asta pentru că “nutriţionistul de slăbit” nu e un nutriţionist supraspecializat în slăbit ci e unul subspecializat. Dacă l-ai scos din cântecul lui se rătăceşte.

Aşa încât atunci când auziţi de nutriţionişti întrebaţi-i dacă se mai pricep şi la altceva decât la slăbit şi întrebaţi-i şi la ce anume…

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s