Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Dieta cu analize nemţeşti: versiunea scurtă

Scrie un comentariu

Revin cu rezumat după criticile referitoare la lungimea versiunii lungi a articolului, adică asta: https://adriancopcea.wordpress.com/2018/01/20/secretul-dietelor-avansate-cu-analize-in-germania/

 

Am expandat prea mult acolo ideile referitoare la “rezultate”, “analize în Germania” şi “clasificarea dietelor”, de fapt erau cam 3 articole în unul singur, ceea ce nu e de facut pe blog.

Ca să fie totuşi de blog, rezum articolul la o singură idee principală: nu, nu există analize sofisticate în Germania care să ne spună dacă banana pe noi ne îngraşă sau ne slăbeşte. Există, într-adevăr, ştiinţe aflate la început care ne-ar putea da informaţii de acest tip, o “amprentă a metaboliţilor”, una din ele se numeşte metabolomica, dar aşa ceva n-are legătura cu dietele de mare succes care includ, într-un tarif deloc modic, nişte analize în Germania care nu sunt precizate pe siteul dietei.

Mai era o idee în blog, acum că e la modă cu statul paralel, ideea ar fi că unele scheme de marketing induc ideea unui fel de “medicină paralelă”. Nu există aşa ceva. E prea puţin probabil ca exact o industrie de diete să posede mari secrete referitoare la liste de alimente care îngraşă sau slăbesc. Eu cred că ar fi aflat şi alţii, nu doar ei.

Am mai scris atunci când am fost solicitat în presă cu “fructele îngraşă” că fructele nici nu îngraşă nici nu slăbesc. Viziunile de acest tip referitoare la grupe întregi de alimente nu sunt decât trucuri ce bat în direcţii bine stabilite: “uşor de ţinut”, “uşor de reţinut”…Atunci criticasem un medic nutriţonist pentru o afirmaţie nefericită şi incorectă: “fructele îngraşă”. E bine să lăsăm verdictele pentru alte divizii.

Cât despre rezultatele dietelor in fotografii de Facebook…o las pentru altădată. Faptul că vezi un om slăbit (ce bine a ieşit vorba asta) nu spune prea multe nici despre cât de bine a procedat sau cât de mult o să-l ţină rezultatele. Or exact acolo e hiba la majoritatea “dietelor”…Iar despre mâncat ce poţi spune…aş vrea să-mi fac şi eu nişte analize în Germania să aflu ce o să mănânc mâine…tare îmi e că nu s-a inventat laboratorul care să facă asta…

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s