Dr. Adrian Copcea

Blog şi articole medicale

Un gând deloc prietenos despre medicii cu mesaje ticăloase: azi chirurgul antivaccinist pe care nu l-a prostit şcoala

10 comentarii

Poate că din start unii, la vederea titlului, vor deschide articolul cu idei de tipul: “uite un doctor care apără vaccinurile” şi vor avea reflexul agresiv de a căuta cu lumânarea ceva rău în articol sau, eventual, în activitatea sau biografia autorului. Lor nu li se adresează articolul. Poate alţii vor deschide curioşi de ce un medic alege să taxeze în public un alt medic care iese cu mesaje antivaccinare dar, mai ales, antimedicină şi antimedici. Lor da.

Prima dilemă etică scriind articolul este dacă să nominalizez sau nu medicul. Tentant, dar aleg să nu. Îl puteţi identifica, eventual, dintr-o biografie scurtă ce mi-a luat zece secunde de Google şi Facebook: e un chirurg vascular care perorează anti-vaccin în postări de Facebook şi are un fel de motto cu jurământul lui Hipocrate. Dacă vă izbiţi virtual de un antivaccinist (veţi vedea mai jos că am ales bine cuvântul) care operează varice e aproape sigur el.
Altă dilemă etică e dacă combaterea unui medic de către alt medic, adică ce voi face eu imediat, “dă bine”. Aici discuţia e mai lungă şi conţine o dilemă etică mai largă. E bine, e recomandat, e indicat să vorbim (noi, medicii) în public? Avem datoria să vorbim în public? Sau nu? Aici e o chestiune de alegeri personale suficient de complicată şi “la mijloc”. Unii aleg să vorbească, alţii nu. Din punctul meu de vedere sunt argumente solide în ambele tabere. E, totuşi, vorba de o activitate care nu e medicină, e altceva: e publicistică, e discurs public. Uneori, într-o versiune mai articulată, mai coerentă, e informare, e educaţie. Nici ea obligatorie, dar binevenită. Din păcate există şi versiuni ale acestor activităţi care sunt inversul a ce ar trebui să fie: nu sunt nici educaţie, nici informare ci sunt exact ce nu ar trebui să fie…în acest caz găsesc că poate măcar o mică reacţie la derapaje e binevenită. De derapajele nespecialiştilor în teritoriul medicinei e plin netul, e chiar un subiect foarte comun medicina pe net, toată lumea se pricepe. Dar derapaje ale medicilor? Arată şi sunt mult mai rele. Sunt ticăloase de-a dreptul şi din multe unghiuri. Un medic care profită de postura de medic, o postură a priori credibilă în raport cu mesaje medicale pronunţate în public, devine ticălos dacă propagă mesaje ticăloase sau mincinoase. Să mai fii şi în România unde sistemul medical e în halul de precaritate şi lipsă de popularitate în care e, cu atât mai mult. Iar să mai şi ieşi la rampă făcându-i pe colegi proşti şi corupţi, in corpore, atunci e o triplă ticăloşie. Care n-are nimic de-a face cu Hipocrate ci e o mostră de “Hipocrite”, ca să zic aşa. Am exagerat mai devreme folosind cuvântul “coleg”, eu unul nu sunt coleg cu astfel de medici şi nu ştiu ce Hipocrate serveşte domnul, dar medicina nu pare să îi placă în mod special.

La obiect. Postarea publică mot-a-mot a respectivului e următoarea: “Stiati ca vaccinurile provoaca diabet? Cititi articolul stiintific care demonstreaza aceasta.La bibliografie sunt mentionate 37 articole si tratate sau monografii de specialitate care abordeaza relatia vaccin-diabet. Legatura vaccin-cancer (la copii si adulti), vaccin-Parkinson, vaccin Alzheimer, vaccin paralizie, vaccin autism, vaccin-boli autoimune, vaccin-polipi, vaccin-alergii (rinita, astm, anafilaxie) sunt subiecte cunoscute in lumea medicala, traite de pacienti, negate de staful medical afiliat industriei farma, precum si de medicii fraieriti la scoala si pe la congrese sau timorati de amenintarile vehiculate in mass media si mediul academic despre ce ar urma sa pateasca daca sufla o vorba despre efectele adverse ale vaccinurilor”. Sursa citatului: Facebook.

Cred că nu trebuie să fii un geniu să îţi dai seama ce caracter are un medic care scrie aşa ceva. Dar am stabilit în ce hal e cel care scrie, problema e cu mesajul: „vaccinurile provoacă diabet”. Va să zică domnul doctor îşi susţine afirmaţia cu un link. Linkul e următorul „http://www.nvic.org/vaccines-and-diseases/Diabetes/congressionalhearing.aspx”. OK. Dar oare ce putere să aibă un articol de net încât să îţi permiţi să arunci aşa o concluzie? Lumea chiar dă share unor astfel de mesaje, nu numelui tău propriu ci mesajului în sine…Cât să fii de calificat profesional să numeşti acest articol un „articol ştiinţific” care „demonstrează”, cu 37 de referinţe? Ce să mai zici de axiomele cu „lumea medicală ştie” trântite aşa de parcă te şi văd făcând cu ochiul…OK. Bun, trecem peste toate astea şi presupunem că chiar există o legătură între unele vaccinuri şi diabet, a descoperit-o chirurgul vascular pe net şi s-a luminat şi acum împrăştie lumina?. Da, chiar să presupunem că există o asociere. De aici până la „vaccinurile provoacă diabet” nu e lung drumul? „Provoacă” e suficient de clar, nu e nici măcar ca mesajele ezitante de pe ţigările din România, cele în care „smoking kills” a devenit: „fumatul poate ucide”, mai în la minor, aşa…Dar omul e hotărât. ”Vaccinurile provoacă diabet”, zice domnul. Vaccinurile? Toate? Păi 95% din cei din generaţia lui sunt vaccinaţi şi 0.5-1% au diabet tip 1, diabetul autoimun la care se referă articolul…Seamănă 95% cu 1%? Eu zic că nici n-aduce. A, poate un anume PROCENT din vaccinuri se asociază cu un anume procent de apariţie a diabetului…asta ar fi altă poveste…Când zici ca a) provoacă b) vizualizezi o cheie de contact pornind motorul de la maşină: a) învârţi cheia b) porneşte motorul…N-a fost nicio epidemie de diabet tip 1 odată cu vaccinarea pe care, mulţi dintre noi, am făcut-o în copilărie…Deci nu, nu putem spune aşa ceva, deloc stimate coleg. Putem spune în multe feluri dar nu aşa. Zicem „provoacă” în cu totul alte contexte: obstrucţia unei coronare PROVOACA infarct, accidentul vascular într-un anumit teritoriu PROVOACA paralizie. Cauza- efect e una. Nu, nu poate fi „provoacă” dacă nu provoacă. Există suficient diabet în cercetare, la şobolani se induce cu streptozotocină. Acolo e „provoacă”. La un laborator de experimente poţi merge, domnule chirurg, să induci diabet tip 1 cu ce vaccin vrei: nu se va întâmpla. De ce? Păi pentru ca „vaccinurile provoacă diabet” nu e adevărat. Poate „cresc riscul”, poate „se asociază”…Şi eşti chirurg. Dacă cumva un pacient de-al tău cu varice moare de infarct la 10 ani după asta afirmăm că „operaţia de varice provoacă deces prin infarct”?…Deci nu. Nu poţi afirma „vaccinurile provoacă diabet” şi, mai ales, ca medic e mult, mult mai rău.

Pentru cei interesaţi de subiectul „vaccinuri şi diabet” promit un articol separat, dar nu în contextul acesta ci într-un context medical, în care, ca medic, mai ales ca medic diabetolog, voi alege atent cuvintele. Şi cred că asta ar trebui să faca toţi medicii, mai ales în public. Acestea nu sunt subiecte în care să alegi aşa cuvintele. Că o faci pentru clickuri sau din pură pasiune antivaccinistă, asta mă interesează prea puţin, dar nu e ok. Nu e ok deloc. E abominabil.

Atât am avut de zis azi. Mi-am reamintit că există şi această categorie scârboasă a medicilor care un pic sunt medici, un pic nu-s. Urât.

Autor: Copcea Adrian

Medic primar diabet, nutritie, boli metabolice. Director medical Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca.

10 gânduri despre „Un gând deloc prietenos despre medicii cu mesaje ticăloase: azi chirurgul antivaccinist pe care nu l-a prostit şcoala

 1. Am citit acum cativa ani un studiu facut cu izotopi specifici (radioactivi) avand ca tinta celulele beta, concluzia fiind ca de fapt exista celule beta in tot corpul, nu numai in insulele Langerhans din pancreas si acestea pot compensa chiar lipsa totala a pancreasului din punct de vedere al secretiei de insulina. De aici am pornit sa experimentez diverse tratamente neconventionale, in totala cunostinta de cauza a pacientilor respectivi. Un barbat de 60 de ani, unul de 73, unul de 79 si o femeie de 80 de ani. La toti era deja instalata polineuropatia diabetica. Necrozele s-au vindecat fara operatie in toate cazurile unde era prezenta, si chiar glicemia s-a stabilizat dupa anumite tratamente si modificari de dieta care nu se pot incadra in regimul standard de evitare a glucidelor, fara nevoie de tratament zilnic dupa aceea (un caz diabet tip I si celelalte tip II). Situatia se mentine „stabila” de cativa ani in aceste conditii, deci poate nomenclatura are hibe, eu observ ca se poate vorbi de vindecare in diabet cu tratamente adecvate si personalizate. Poate trebuia sa mentionez, fara contract cu casa de asigurari, totul privat si fara aplicarea protocoalelor uzuale. Care sa fie concluzia de aici? Exista sau nu vindecare?

  Apreciază

  • comentariul nu e acceptat, interesant. De ce oare?

   Apreciază

  • Noi in Romania suntem perfect aliniati protocoalelor internationale, terminologia e cea de care am scris mai devreme. Legat de diabetul tip 1 deocamdata nu s-a semnalat vreodata sa mearga fara insulina in afara perioadei de luna de miere sau in anumite cercetari cu celule STEM si dupa transplant pancreatic. Probabil va referiti la un diabet tip 2 care era tratat cu insulina. Daca evolutia e buna pentru pacienti nu poate fi decat imbucurator. Va multumesc pentru semnalare. Astfel de cazuri e bine sa fie semnalate si in publicatii stiintifice, pe tot mapamondul se incearca metode de a vindeca diabetul si inca doar in situatia remisiilor de dupa operatie e mai aproape acest termen, in rest cazuri de diabet care merg foarte bine, cu sau fara medicatie, sunt destul de multe mai ales in primii ani de la diagnostic. Exista de la suedezi si finlandezi ideea recenta unui „diabet usor” pntru ca exista forme care au o evolutie buna in timp (asa cum exista si cele care avanseaza mai repede in timp). CU stima, Dr. A. Copcea

   Apreciază

   • Faptul ca va indoiti de cazurile mele inainte de a sti detalii arata ca aveti incredere oarba in protocol si atat, in rest ori nu va puneti intrebari, ori sunteti perfect convins ca protocoalele sunt in unanimitate cea mai buna solutie. Probabil…ma refer exact la ceea ce am spus, dar ceva din credinta sau subconstient va impiedica sa ma credeti, mai degraba sunt eu necunoscatoare decat sa aiba medicina hibe. Cam cate studii exista despre diabet (si oricare boala) care sa compare anumite medicamente versus altele sau versus naturiste sau orice altceva in afara de placebo? De metabolic balance ati auzit? Dar de dieta macrobiotica? Efectele lor le-ati studiat, sau n-ati avut timp de protocol? Si mai sunt si altele, dar e nevoie de o minte deschisa ca sa le putem discuta, ceva, stiti, asa, mai pe langa protocol sau chiar in afara lui, ca deh, pana la urma protocolul e si el stabilit de niste oameni, care ar putea si ei gresi, ar putea sa nu le stie pe toate, etc.
    Sunteti medic si aveti dreptul sa va faceti propriile studii si sa folositi ce informatii doriti si vi se par potrivite in FIECARE caz in parte, sau cel putin teoretic…nu doar un executant al protocoalelor, nu?

    Apreciază

   • V-am postat comentariul deşi tonul nu e deloc potrivit, ba e chiar obraznic. Dar fiecare alege ce ton vrea. Faptul că „n-aş fi avut timp să studiez dieta macrobiotică din cauza protocolului” mă face să mă opresc aici cu dialogul, pe ton de acest gen eu nu am motive să merg mai departe. Oricum nu am înțeles exact ce doriți şi nu îmi mai aloc timp pentru asta. Înțeleg că vă plac dieta macrobiotică şi Metabolic Balance, e dreptul fiecăruia să-i placă ce vrea, nu trebuie să-mi faceți mie lista de lecturi în funcție de plăcerile Dumneavoastră. La revedere. Eventual când mai intrați pe bloguri încercați un ton mai diplomat dacă chiar vreți să comunicați.

    Apreciază

 2. ***
  Acest comentariu nu a fost considerat acceptabil pentru publicare.
  Multumesc pentru urmarirea blogului!

  Apreciază

 3. Sunteti medic diabetolog? O singura intrebare: cati pacieti vindecati de aceasta boala aveti? Vindecarea fiind stationarea glicemiei a jeun, pe termen lung (ani, zeci de ani) in lipsa oricarei diete sau medicament.

  Apreciază

  • @Mia. Multumesc pentru intrebare, nu cred ca e una la care asteptati raspuns cu adevarat. Multumesc pentru urmarirea blogului!

   Apreciază

   • Ba da, chiar vreau un raspuns la acaesta intrebare! Fac cercetare medicala de peste 10 ani si am cativa pacienti vindecati, tare as vrea sa nu ma mai simt singura pe insula asta a indoielii! Mai exista si altii cu asa rezultate? Ne adunam sa facem niste studii independente?

    Apreciază

   • Sarutmana. Nu mi-as fi putut da seama din mijlocul de comunicare daca e retorica sau nu. Termenul de „vindecare” nu exista in diabet, exista, in aceasta sfera de idei, doua versiuni 1) diabetul care este cu o evolutie foarte buna pe dietă 2) diabetul in REMISIE, situatie tipica dupa operatiile de slabit sau la pacienti care au slabit. Penttu situatia 2) sunt doua definitii: cea a lui Buse din 2009 si cea pe nivele de HbA1c, in general sub 6% (Buse) sau sub 5.7% cel putin 1 an fara medicatie se poate numi „remisie”, e termenul cel mai apropiat de „vindecare”. In ambele situatii am pacienti, ei totusi vin anual la controale, chiar cu rezultate bune, iar diagnosticul meu de obicei e „diabet echilibrat cu dieta” sau „diabet echilibrat postchirurgical”. Nu mi-am facut deocamdata o statistica.

    Apreciază

Comentarii la articol: (pot fi publicate anonim, dar necesita email, care nu va fi publicat)

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s